Centrii energetici trebuie cultivați, exact așa cum udăm o floare, fiecare centru poate fi crescut astfel încât să beneficiem la maxim de calitățile sale.
         Ființa noastră este structurată sub formă de straturi, sau corpuri energetice. Acestea sunt asemănătoare straturilor de ceapă și îmbracă omul de la exterior la interior. Este ca și cum am fi îmbrăcați într-un costum de latex și am avea mai multe astfel de costume peste noi. Prin intermediul acestor corpuri energetice omul interacționează cu lumea energetică. Putem zice că au rol de traductoare informaționale. Corpurile energetice sunt atașate celor 7 chakre sau centrii de putere energetică din corp.
Fiecare chakra care se află deasupra inimii comunică cu o chakra care se află dedesubtul inimii. Puteți găsi mai jos conexiunile:
- chakra 1 e interconectată cu chakra 7 (din creștetul capului)
- chakra 2 e interconectată cu chakra 5 (de la gât)
- chakra 3 e interconectată cu chakra 6 (al 3lea ochi)
Fiecare chakra de sub inimă, hrănește o chakra care se află deasupra inimii. Chakra inimii are rol de mediator, de intermediar. Prin chakra inimii energia este transformată, transmutată și este modulată pe frecvența centrului destinație.
         Există 3 perechi de chakre, fiecare pereche are rolul ei.
         Există 3 mari corpuri energetice, corpul mental, corpul emoțional și corpul sufletesc, fiecare cu învelișurile proprii. Unii identifică ca și corp separat, individual și corpul astral. Acesta e folosit în călătoriile astrale, meditații, somn, etc
Primii 3 centri sunt numiți și centrii de putere. Fiecare chakras corespunde unui centru de putere.

Prima chakra – Muladhara chakra
         Este chakra rădăcină și aici sunt conectate toate credințele noastre despre viață și valori (morale, etice, etc). Când ne naștem primim un număr definit de conexiuni la chakra rădăcină. Să zicem că ne naștem Ortodoxi, o parte din aceste conexiuni, legături, sunt conectate la credința noastră. O altă parte în apartenența etnică, prejudecăți, atitudini, etc.
         Putem lua ca și prejudecată a societății faptul că societatea consideră persoanele slabe mai bune decât cele grase, cei tineri mai buni decât cei bătrâni, etc. Toate acestea ne programează oarecum prima chakra și ne definesc valorile de bază, de rădăcină. Există și așa zisele superstiții pe care le preluăm și le înglobăm în sistemul nostru de credințe. Aceste caracteristici le moștenim atât la nivel de familie cât și la nivel de țară.
         Ca să înțelegeți mai bine am să dau ca exemplu inițierea în marina americană militară. Una din formele de ”inițiere” constă în a urina pe persoana care urmează să fie primită în grup. Prin aceste practici, se vrea a se vedea cât de mult își dorește persoana să facă parte din acel grup. Cu cât dorința e mai mare cu atât mai multe conexiuni din prima chakra sunt alocate grupului.
La fel se întâmplă și cu societățile secrete și ritualurile lor de inițiere.
De aceea sunt ele periculoase, nu din cauza ritualului în sine, ci prin faptul că ne conectează la nivelul cel mai de bază cu acel sistem de credințe, putând fi astfel mai ușor de manipulat și controlat.
         Fiecare astfel de ”trib” programează persoana spre anumite calități. Unii sunt programați spre a fi persoane loaiale  altele spre a fi persoane cu simțul onoarei, altele sunt programate spre a iubi, etc. Se ajunge până în punctul în care unele persoane sunt învățate că loialitatea față de grup, este o formă de iubire și că exprimarea iubirii se poate face doar în contexul programat.
         Foarte multe persoane sunt mândre că aparțin unei anumite familii, se mândresc cu moștenirea genetică, etc. Toate acestea sunt conectate de chakra de bază, chakra rădăcină.  
         Stabilitatea de pe plan familial crează condiții propice pentru ca chakra 1 să funcționeze în parametrii optimi. Acesta e și motivul pentru care multe societăți conferă familiei un statut aparte și penalizează indivizii care nu se conformează acestui model.
         Omul ca ființă energetică nu poate trăi singur și întotdeauna va căuta compania oamenilor din același ”trib”.
         Pentru a putea schimba cine suntem e nevoie să umblăm la schimbarea valorilor din chakra rădăcină. Aceste schimbări sunt adesea greu de făcut și implică o autoanaliză și o autocunoaștere foarte profundă. E posibil să fi fost programați cu anumite programe de care nu suntem conștienți. Pe măsură ce evoluăm devenim conștienți de aceste programe și reușim să schimbăm unele conexiuni cu altele mai bune.
         Avem foarte multe astfel de programe prin care pierdem energie zilnic. Chakra de bază e chakra cu cel mai mare nivel de energie fizică. Prin ea se procesează cantități brute de energie și tot pe aici se pierde cea mai multă energie. Energia este împărțită în acele zone în care am fost conectați, programați, de-a lungul vieți sau la naștere conform credințelor noastre.
         Foarte multe legături, blesteme pot fi conectate la această chakra.
         Sinteză: Chakra 1-a stabilește relațiile cu lumea din jur, relațiile la nivel de societate.

Chakra a 2-a – Svadhisthana chakra
         Este centrul de control și putere fizică. Este chakra relațiilor. Ea administrează următoarele 3 calități: sex, putere și bani. Ea coordonează relațiile cu cei din jur. Negocierile în afaceri se realizează la nivelul acestei chakra. Persoana cu putere mai mare în această chakra își poate impune punctul de vedere asupra altor persoane.
         Energia intră în corp prin 2 mari centri. Unul e prin creștetul capului (chakra 7, energia de la Divinate) și prin ombilic (energia de natură fizică). Din ombilic energia coboară în chakra a 2-a. De aici ea este distribuită. Energia capătă diferite calități. Ea poate lua forma energiei sexuale, ea poate fi folosită pentru a obține bani, sănătate, etc. Practic aici este distribuitorul întregii energii în corp. Chakra a 2-a cum ziceam este în legătură cu chakra 5 (chakra gatului). Multe persoane în deficit de energie au probleme cu vocea. Dacă stați lângă o persoană care vă ”papă” energetic, nu veți mai avea glas. Cântăreții de operă și nu numai, își iau puterea de a cânta din chakra a 2-a.  Deasemenea toți marii oratori au puterea pe care o au datorită chakrei a 2-a. Sunt persoane care și-au cultivat și disciplinat această chakra.
         Majoritatea ”furturilor” de energie se realizează la nivelul chakrei a 2-a. Este cel mai ușor pentru unii să se conecteze și să se hrănească de acolo. Acest lucru poate fi întâlnit în relații atât dintre părinți-copii cât și între iubiți. Foarte mulți fac schimburi energetice și nu totdeauna echitabile, adică iau mai mult decât dau înapoi.
         Sinteză: chakra a 2-a se ocupă de relațiile cu ceilalți indivizi. One on one relations.


Chakra a 3-a – Manipura chakra
         Este al 3-lea centru de putere al corpului. Acest centru reglează relația cu noi înșine, este centrul de autocontrol. Modul în care ne relaționăm la noi înșine trece prin acest centru. Capacitatea de autocontrol, disciplină, este dată de chakra a 3-a. Stima de sine, respectul, încrederea, onoare, responsabilități, ca și calități se găsesc în acest centru.
         Acest centru energetic permite sinelui să se protejeze de încercările de manipulare exterioară. Dacă cineva vă face o remarcă defăimătoare, acest centru vă dă puterea să rămâneți pe poziție și neclintiți. Capacitatea de a rezista la ”critici”, ”atacuri”, vine din acest centru. Capacitatea de a lupta cu dependențele (droguri, alcool, etc.)  se află în această chakra.
         Chakra a 3-a este deasemenea centrul intuiției. Cum vă ziceam mai devreme, chakra a 3-a e în conexiune directă cu al 3-lea ochi. Puterea clarvederii, a intuiției, se află în acest centru și nu în chakra a 6-a!
         Când pierdem energie în acest centru o facem în una din situațiile de mai jos:
- căutăm aprobarea unei persoane, și dorim să fim plăcuți în fața ei, în acest moment pierdem putere în chakra a 3-a
- când încercăm să manipulăm pe cei din jur pentru a fi pe placul lor
- când nu mai suntem responsabili pentru noi înșine, sau când încălcăm una din calitățile menționate anterior.
         Sinteză: Chakra a 3-a se ocupă de relația cu sinele, autocontrolul, disciplina, stima de sine, încrederea, onoarea.

Chakra a 4-a Anahata sau chakra inimii
          Acest centru se ocupă de realitatea interioară, curaj, compasiune, de emoții, de sentimentul pe care îl numim iubire.
         Iertarea este una din caracteristicile principale, ale acestui centru. Persoanele care nu pot ierta au chakra a 4-a blocată. Toate persoanele pe care nu le-am iertat se hrănesc cu energie din chakra noastră. Este nevoie să iertăm, este foarte important să ne împăcăm cu trecutul și să iertăm pe toată lumea.
         O altă calitate a inimii este iubirea necondiționată. Prin puterea iubirii, chakra poate transforma și hrăni ființa interioară. Pe lângă capacitatea de a iubi pe alții, inima exprimă și calitatea de a ne iubi pe noi înșine. O persoană care nu se iubește, sau nu se iubește îndeajuns va ajunge să piardă energie în acest centru. Gândiți-vă la chakrae ca la niște flori. Cu cât le udăm mai mult, cu cât le hrănim mai mult cu ce le place, cu atât ele vor crește și vor înflori mai mult.
         Sufletul folosește acest centru pentru a comunica cu noi într-un limbaj comun, limbajul iubirii. Cu cât vom iubi mai mult cu atât vom reuși să ne apropiem mai mult de suflet.

O altă calitate a acestui centru e acela de mediator/traductor energetic. Chakra inimii are rolul de a transforma si transmuta energiile pe diferite frecvențe. Chakrele superioare trimit energie catre chakrele inferioare iar transformarea energiei are loc la nivelul acestui centru. La fel se întâmplă cu chakrele inferioare. Energia trimisă de acestea către chakrele superioare este transformată/modulată pe frecvența necesară.
         Părerea mea e că acest centru e cel mai important dintre toți 7. (Câmpul energetic al inimii se întinde pe o distanță de câțiva kilometri!)
         Sinteză: chakra a 4-a este poarta sufletului și poarta iubirii adevărate.

Chakra a 5-a Vishudha
         Aș vrea să încep prin a menționa calitatea/defectul principal. Luați-o cum doriți. În acest centru se află sediul orgoliului. Persoanele orgolioase au acest centru foarte activ.
         Una din calitățile principale ale acestui centru e voința.
         O altă calitate e că acest centru coordonează alegerile din viață prin voință, intenție . Direcția în care mergem este determinată de alegerile pe care le facem. Acest centru controlează acest aspect.
         Prin simetrie cu chakra secundară, care controlează energia fizică care intră în corp, această chakra are un rol asemănător, doar că relativ la energia mentală, energia care intră prin chakra a 7-a. Toată energia care coboară din creier se oprește în această chakra și așteaptă distrbuirea conform voinței și programelor din această chakra.
         Această chakra este vitală în procesul de comunicare între inimă și minte. Dacă simțiti vreun nod în gât, e din cauză că ceva nu vă convine legat de o alegere sau o situație de viață. Inima încearcă să ajungă la minte și să preia controlul în privința unui aspect iar chakra gâtului se opune.
         Capacitatea de a te afirma, de a vorbi pentru persoana proprie ține de acest centru. Multe persoane cu chakra blocată nu se pot afirma sau nu pot comunica într-un mod eficient. Acelor persoane le este greu să își afirme nevoile. Persoanele cu chakra a 5-a puternică știu foarte clar ce au de făcut în viață și sunt persoanele care și realizează.
         Ca și aspect ”negativ”, putem vorbi de folosirea voinței în a controla pe alții. La fel de periculos este să ne predăm voința personală unei alte persoane pentru a ne controla. Prin aceasta pierdem capacitatea de a vorbi, de a ne afirma voința proprie.
         Pentru a ne aduna puterea personală relativ la această chakra e bine să ne întrebăm la sfârșitul zilei:
- mi-am încălcat vreo promisiune în ziua ce a trecut ?
- am mințit pe cineva sau am fost mințit ?
- cât de des mint ?
- am făcut rău cuiva prin vorbele mele în ziua ce a trecut ?
- am bârfit pe cineva în ziua ce a trecut ?
și să corectăm aceste obiceiuri pentru că ele ne consumă energia personală. Cu fiecare minciună zisă pierdem energie, cu fiecare promisiune încălcată pierdem energie.
         Sinteză: chakra a 5-a este centrul voinței și al orgoliului

Chakra a 6-a – Ajna
         Ajna Chakra sau chakra minții, este sediul realității. Această chakra este responsabilă de modul în care asamblăm realitatea relativ la cele 5 simțuri. Aici învățăm că există intuiție și prin educarea acestei chakra putem accesa puterile ascunse ale minții subconștiente.
         Putem pierde energie în această chakra dacă încercăm să raționalizăm totul în viața noastră. Nu putem înțelege întotdeauna cauzele care au dus la un anume incident din viața noastră, dar dacă mintea (mintea conștientă) nu înțelege acest aspect, ea rămâne blocată, agățată și atunci începem să pierdem energie. E posibil să fie un divorț ale cărui cauze nu au fost înțelese de mintea conștientă și atunci ea va ”măcina” pe acest subiect ani la rândul în speranța că va înțelege. Ea va consuma energie pe această problemă încercând să o proceseze conștient. Problema e că forțele și mizele implicate într-un astfel de proces (divorț) pot fi atât de complexe și de mari încât să fie efectiv foarte greu pentru mintea conștientă să proceseze toate aspectele. Astfel că unele lucruri nu pot fi înțelese dar pot fi acceptate așa cum sunt. E bine să înțelegem că există o voință divină care are grijă ca toate lucrurile să fie în echilibru și face totul cu un scop foarte precis.
         Mintea are o psihologie inversă, aceasta înseamnă că pentru a o convinge de ceva trebuie să aplicăm tehnica psihologiei inverse.
Conform wikipedia avem următoarea definiție a psihologiei inverse:
         Psihologia inversă este o tehnică de convingere care folosește falsa susținere a unei credințe sau a unui comportament contrar celui susținut în prezent.
         Această tehnică se bazează pe fenomenul psihologic al reacțiunii, în care o persoană are un răspuns emoțional negativ ca reacție la încerarea de a fi convins, și astfel alege opțiunea contrară celei susținute.
Este utilizată des pe copii din cauza lipsei lor de înțelegere psihologică și a ratei mai mare de reacțiune.
         Cu alte cuvinte atunci când spui cuiva ”nu cred că poți să faci asta” tu de fapt te aștepți ca acea persoană de fapt să o facă.
         Mintea noastră este din multe puncte de vedere ca mintea unui copil. Foarte multă lume a suferit traume în copilărie, traume cu implicație majoră asupra vieții. Există o teorie care zice că de fapt mintea rămâne blocată la vârsta la care am suferit acea traumă și că ea nu mai evoluează din punct de vedere al inteligenței emoționale. Tind să dau crezare acestei teorii.
Mintea are obiceiul de a inversa valorile datorită acestei calități; ce e mic devine mare, ce e slab devine tare, etc. Din cauza acestei calități a minții există orgoliul. Din cauza aceasta e nevoie de smerenie în relație cu tot și toate.
         Părerea mea e că această ”calitate” vine din cauza faptului că emisferele cerebrale sunt inversate ca și funcție. Emisfera dreaptă controlează partea stângă a corpului iar emisfera stângă controlează partea dreaptă a corpului. Această inversare se produce la nivelul gâtului (chakra 5) și are ca și consecință o minte cu psihologie inversă. Ca să o convingem de ceva trebuie să știm cum să îi transmitem acel mesaj pentru a-l asimila.  Asupra noastră se aplică această tehnică zi de zi, în reclame, în relația cu cei din jur, toți avem tendința de a manipula folosind această tehnică într-un fel sau altul.

Sinteză: Nu încercați să găsiți o explicație logică în tot ceea ce faceți sau în ceea ce v-i se întâmplă

Chakra a 7-a – Sahasrara chakra - Chakra misticismului
         Această chakra se extinde la câțiva centimetri deasupra creștetului capului. Este centrul nostru de conectare spirituală. Este un centru de o importanță majoră. Prin el primim și trimitem energia rugăciunii. Prin el primim grația divină, prin el primim o cantitate importantă de prana. Acesta e centrul misticismului. Putem zice că fără puterea acestui centru, chakra 6, care e responsabilă de clarvedere nu are puterea de a accesa viziuni mistice. Da putem vedea aura, putem vedea unde sunt găurile energetice, fără prea multă energie, dar pentru a primi informații de calitate avem nevoie de această a 7-a chakra. Ea conferă claritate viziunii și oferă lumina necesară pentru ca o viziune să aibă loc.  Această chakra primește constant informații și energie de la straturile superioare, însă decodarea informațiilor care ajung în conștient ține de chakra 6.


         Concluzie:
         Cum ari fi să putem medita și să observăm, unde ne pierdem energia și cu ce legături. E timpul să ne trezim și să alegem conștient unde și la cine ne conectăm. Cu fiecare gând, cu fiecare vorbă, cu fiecare joc jucat, cu fiecare film la care ne uităm ne aruncăm ancora în imensitatea energetică și creăm noi legături. Fiecare gest, fiecare clipă contează. E momentul să fim responsabili și să schimbăm direcția spre care ne îndreptăm. Știați că jocurile de calculator sunt la fel de periculoase ca și orice dependență? Jocurile jucate de sute de mii sau milioane de oameni, crează egregori energetici, entități cu care noi interacționăm energetic și care dau dependență. Se crează legături destul de periculoase în aura și mintea noastră și alimentăm cu energie acel egregor.
         Nu vă place serviciul pe care îl aveți? Nici o problemă. Schimbați-l. Cum ? Foarte simplu, intentionați și alegeți să trăiți altfel viața. Pentru a ne putea schimba viața, întâi trebuie să schimbăm modul în care gândim și acționăm. Aceasta e provocarea maximă. Întâi trebuie să facem noi primul pas spre univers, iar apoi universul va răspunde cererii noastre (pentru că așa e programat).
         Foarte multă lume foloseste urmatoarea expresie: Dacă aș avea bani aș fi fericit, dacă aș avea 1 milion de dolari viața mea ar fi alta. Ei uite, unii chiar au acel 1 milion de dolar și nu sunt fericiți. Chiar dacă am avea 1 milion de dolari viața noastră ar fi la fel. Dacă nu alegem să schimbăm viața, dacă nu facem acum această alegere, necondiționat, nu o vom face nici dacă am avea 1 milion de dolari. Acesta e un miraj și condiționăm de el fericirea noastră. Haideți să facem puțină ordine în viață și să schimbăm puțin câte puțin macazul. Haideți să schimbăm viața într-un mod care să ne placă. Avem această putere, tebuie doar să ne dorim.