Aș vrea să vă puneți următoarele întrebări și să încercați să vă răspundeți la ele.

Credeți că viața noastră așa cum este ea este rezultatul unei întâmplări? Credeți că suntem în acest punct al vieții noastre ca urmare a unui haos, a unei aruncări de zaruri? Sau este o semnificație mai profundă a vieții noastre? Dacă da, care este aceasta? Am să las aceste întrebări nerăspunse pentru moment.
         Credeți că există liber arbitru cu adevărat? Credeți că acțiunile noastre din fiecare moment pot să fie altfel decât sunt deja? Dacă da, cum pot fi influențate?

Așa cum explică fizica modul de funcționare al omului, se pare că noi nu trăim cu adevărat în prezent, ci percepem totul cu o oarecare întârziere de câteva fracțiuni de secundă. Realitatea ni se prezintă și noi reacționăm pe baza unor programe, tipare neuronale prestabilite.
         Omul percepe lumea înconjurătoare prin cele 5 simțuri iar procesarea acestor informații nu este instantă. Ea durează cateva fracțiuni de secundă timp în care corpul, mintea noastră deja reacționează pe baza unor programe deja stabilite. Să ziem că se apropie de noi un pericol imediat, viața ne este pusă în pericol, dar noi nu apucăm să conștientizăm ce se întâmplă, corpul și mintea noastră vor reacționa din instinct pentru a ne proteja.  Dar pe când noi apucăm să conștientizăm ce s-a întâmplat pericolul poate a și trecut. Să zicem că vrem să trecem strada pe la semafor când culoarea este verde. Începem traversarea străzii și fără să vedem, o mașină se apropie de noi. Mintea noastră ne salvează în acel moment și dă comanda de a ne opri, cu toate că poate pentru ca noi să conștientizăm pericolul și a acționa mai poate dura 1-2 secunde, timp în care noi puteam fi morți. Din acest punct de vedere, omul nu trăiește cu adevărat în prezent ci reacționează pe baza unor programe prestabilite.
         Aș vrea să fac o paranteză și să vă amintiți de orele de fizică și de orele în care calculam o forță rezultantă care determină mișcarea unor obiecte într-o direcție sau alta. Din punct de vedere energetic, treaba stă cam tot așa. Acțiunile noastre de fiecare moment sunt asemenea unei rezultante energetice care ne împing într-o direcție sau alta, ne fac să luăm o anumită decizie sau alta. Practic deciziile din fiecare moment sunt deja luate, forțele implicate în proces sunt deja prezente și acționează fiecare pe baza unor reguli/programe/tipare bine stabilite. Astfel că deciziile pe care le vom lua în fiecare moment sunt date de locul unde se situează acea rezultantă energetică. Cu cât nivelul nostru energetic de moment e mai ridicat, cu atât vom putea face alegeri care să ne favorizeze ma mult. Cu cât nivelul energetic e mai scăzut, cu atât mai mult vom lua alegeri care ne vor fi defavorizatoare.
         Carlos Castaneda numea această rezultantă, punctul nostru de asamblare al realității. Este acel punct din aura noastră în care se situează rezultanta energetică a forțelor ce acționează în om.

Pentru a putea influența o decizie viitoare, o persoană ezoterică își va pregăti din timp terenul și va susține energetic această zi/oră, alegere.
         În acest sens, fiecare dintre noi trebuie să devină o persoană ezoterică, un luptător pentru cauza personală.
         Fiindcă fiecare alegere contează, pentru că fiecare gând, simțământ contează, este important să ne clădim o viață care să ne favorizeze. Astfel vom putea să evoluăm și să devenim stăpânii propriilor destine. Cred că suntem programați să funcționăm asemenea unor roboți, având direcții clare în viață, sarcini precise, dar cred că avem posibilitatea și șansa să devenim scenariștii vieții noastre.
Pentru aceasta e nevoie de multă energie, disciplină și determinare.
Este nevoie să ne dorim acest lucru.
         Foarte mulți oameni sunt mulțumiți cu viața pe care o au, nu își pun întrebări despre natura universului în care trăim, cred că totul e o mare plăcintă americană și atât.