Clarvederea cu ochii închiși folosește mai puțină energie decât cea cu ochii deschiși dar oferă un alt tip de informații. Clarvederea cu ochii deschiși oferă informații brute, neprelucrate de subconștient din spectrul astral. Astfel putem vedea culorile aurei așa cum sunt ele fără interpretarea minții. În clarvederea cu ochii închiși intervine mintea subconștientă care preia aceeași informație din ”astral” și o servește într-o formă sau alta pe ecranul minții. E posibil ca aceeași informație să ajungă dar codificată. În această privință fiecare terapeut are sistemul de coduri propriu prin care poate decodifica această informație. În schimb, prin clarvederea cu ochii închiși putem primi cantități mai mari de informație legate de un anumit subiect sau problemă. Nu cred că una este mai bună decât cealaltă, cred că se completează reciproc. Este bine să stăpânim ambele tehnici.
               Școala tibetană predă clarvederea cu ochii deschiși. Una din tehnicile folosite de tibetani, este să închidă călugării într-o încăpere neluminată timp de câteva zile, săptămâni. Depinde de fiecare inițiat. După ce petrec suficient timp în întuneric, călugării reușesc să acceseze clarvederea.
               Pentru accesarea clarvederii  avem nevoie de lumină, multă lumină interioară. Dacă această lumină interioară nu există, clarvederea este lipsită de putere. Astfel persoana care reușește să acceseze clarvederea, dar nu are suficientă lumină interioară, poate înnebuni (poate vedea entitățile de joasă frecvență, demonice).
               Practic ceea ce persoanele inițiate văd se datorează atât darului de clarvedere, cât și luminii interioare. Cu cât lumina interioară e mai puternică, clarvăzătorul poate accesa informații mai complexe și mai complete. Gândiți-vă că noi ne aflăm într-un balon, într-o bulă de energie. Dacă în acea bulă de energie noi reușim să aducem suficient de multă lumină, corpul nostru va începe să ”vadă”. E ca și cum dacă deschizi ochii energetici și e întuneric, nu vei vedea nimic, dar dacă te afli într-o încăpere luminată, vei începe să vezi colțurile camerei, structura mobilei, etc. Nu te vei mai lovi de mobilă, deci nu vei mai orbecăi în întuneric. Cam la fel se întâmplă și cu clarvederea. Aceasta are rolul de a ne călăuzi  în călătoria inițiatică a vieții noastre.
               În trecut am făcut un experiment cu 3 persoane care nu reușeau să acceseze clarvederea, în ciuda exercițiilor spirituale intense. Exercițiul a constat în a fi legați la ochi timp de 3 zile și 3 nopți. Pe parcursul celor 3 zile, s-au făcut numeroase meditații pentru ridicarea nivelului de vibrație. Dupa 24 ore, aproape simultan, la toți 3 s-a activat clarvederea. Acest tip de clarvedere e asemănător visului, în care glanda pineală lucrează în același mod cum lucrează când dormim. Fiecare a început să vadă secvențe dintr-un film propriu. Acest film nu era influențat de activitatea de moment. Unii dintre ei  erau la masă și povestea filmul ca și cum se uitau la televizor. Era ca și cum mintea reușise să acceseze o noua dimensiune în starea de conștiență. Acest lucru se întâmplă deobicei în timpul somnului când ființa noastră accesează alte dimensiuni  energetice, dar acest fapt se poate realiza și conștient în timpul zilei. Încă informația primită pe parcursul celor 3 zile urmează să fie decodificată complet de fiecare, volumul de informație primită fiind destul de mare.
               Așa cum ziceam mai devreme, e importantă lumina personală. Această lumină, putere, personală este responsabilă de calitatea informațiilor primite. Cu cât avem mai multă lumină cu atât vom reuși să primim informații mai folositoare și mai adevărate.
               Nu este întâmplător faptul că tehnicile de clarvedere nu sunt disponibile oricui și în orice condiții. Chiar și un clarvăzător experimentat, dacă nu este într-o stare propice, poate să nu vadă nimic. Ar mai fi de zis faptul că clarvederea consumă multe resurse energetice, de aceea e necesar ca inteția și scopul acestui proces să nu fie irosit pe lucruri fără importanță.
               Cea de-a 3-a formă de clarviziune, e cea mai importantă, din acest motiv nu am să insist mai mult asupra celorlalte 2 forme. Ea presupune accesarea informațiilor direct de la sursă, cu consum minim de energie. Astfel nu va mai fi nevoie să consumați cantități uriașe de energie pentru a vedea cum arată aura cuiva, sau unde sunt găurile energetice, pur și simplu veți ști toate aceste lucruri. Este nevoie să vă dezvoltați intuiția. Acest tip de clarvedere apare în timp și e nevoie de multă încredere în abilitățile proprii. Putem zice despre acest tip de clarvedere că seamănă mult cu intuiția. Am să vă dau mai departe câteva exerciții care să va ajute în accesarea acestui tip de clarvedere.

  Închideți ochi. Încercați să vă goliți mintea de toate gândurile. Gândiți-vă la o persoană din viața voastră, la întâmplare. Încercați să vizualizați în mintea voastră conturul anatomic al unei persoane, așa cum îl vedeți desenat în atlas. Conturul să fie gol în interior. Apoi mergeți cu privirea de sus în jos pe acel contur. Mergeți încet ca și cum atunci ați descperi pentru prima dată un lucru nou și vedeți unde v-i se oprește privirea. S-ar putea să fie la gât, în dreptul inimii sau poate în dreptul ficatului. Nu dați mare atenție și continuați procesul. Încercați să țineți minte toate detaliile. E posibil ca în unele locuri să ”vedeți” pete de lumină sau în alte locuri pete de întuneric. Este un mod primitiv de a accesa informația dar este foarte direct și eficient. Folosește mintea și intuiția ca instrument și dacă aveți încredere nu va da niciodată greș.
               Acest exercițiu poate fi extins la alte domenii și adaptat propriilor capacități de vizualizare. Dacă sunteți de exemplu medic și aveți cunoștiințe anatomice avansate, nivelul informațiilor pe care le veți primi de la minte/subconștient va fi mai detaliat. Veți putea studia ca și un scanner toate structurile fizice și conexiuni cu diferite probleme și situații de viață vor apărea.
               Pentru clarvăzătorii clasici traducerea bolilor și a informațiilor se face în coduri de culoare care apoi trebuie decodificate de către terapeut. Fiecare terapeut și-a făcut deja un traductor, o decodificare a propriului sistem, care în foarte puține cazuri e identic cu al altui terapeut. Aici în schimb veți primi informația în mod direct fără a fi nevoie să fie decodificată. Ea este decodificată la un nivel de bază de către subconștient și livrată minții conștiente. Este ”ca și cum” ai avea un radio deschis și ai asculta la acel radio știrile dimineții. Doar că acest radio vă va da informații de care aveți nevoie cu adevărat și foarte exacte.
               Cu puțin exercițiu veți ajunge să aflați informații despre persoana din fața dvs. chiar și cu ochii deschiși putând astfel să stabiliți caracterul unei persoane de la prima întâlnire. Cel mai important e să aveți încredere în propriile capacități și să vă dezvoltați imaginația și capacitatea de vizualizare. La acest capitol meditațiile sunt de un foarte mare ajutor, ele pun de fapt baza viitoarei vieți spirituale.