Practica Yoga este considerată un medicament puternic, însă nu rapid. Nu te aștepta să te vindeci peste noapte. O diferență majoră între Yoga și multe alte abordări de acest gen este că, cu cât practici mai mult și mai des, cu atât mai eficientă devine. În schimb, acest principiu nu se aplică pentru restul medicamentelor pe care le găsești în farmacii. Acestea își pierd eficiența când sunt consumate în mod repetat și pe perioade lungi de timp.
Există numeroase probleme de sănătate care pot fi ameliorate și chiar vindecate cu ajutorul acestei tehnici. Yoga ne arată că puterea de vindecare stă în noi și trebuie doar să învățăm cum să o activăm. Utilizarea instrumentelor Yoga, inclusiv posturi, tehnici de respirație și meditație, ajută și la prevenirea diferitelor afecțiuni. Adoptarea practicilor terapeutice Yoga poate fi o alternativă foarte bună sau o completare pentru chirurgie și medicamente costisitoare, uneori chiar și periculoase.
Printre afecțiunile pe care practica Yoga le poate preveni și chiar vindeca se numără:
1. Anxietate și atacuri de panică
Cu ajutorul tehnicilor de respirație promovate de Yoga, aceasta reușește să regleze sistemele care controlează răspunsul la stres. Așadar, în loc să ne focalizăm energia pe gânduri negative și stări de neliniște, Yoga ne ajută să trăim prezentul. De asemenea, ne învață ce reprezintă predarea și acceptarea, doi factori-cheie care ajută la menținerea stresului la un nivel scăzut, precum și la reducerea anxietății și a atacurilor de panică. Printre posturile recomandate pentru combaterea anxietății și a atacurilor de panică se numără: postura copilului (Balasana), postura copacului (Vrikasana), postura războinicului III (Virabhadrasana III), postura stat în cap (Sirsasana), postura picioarelor sprijinite pe perete (Viparita Karani).
2. Astm
Yoga este una dintre cele mai bune soluții pentru problemele de respirație, printre care și astmul. Posturile pe care le poți practica sunt respirația alternativă pe nări (Nady Shodhan Pranayama), răsucirea coloanei vertebrale pe jumătate (Ardha Matsyendrasana), postura podului (Setu Bandhasana), postura cobrei (Bhujangasana), postura fluturelui (Badhakonasana), postura câinelui cu fața în jos (Adho Mukha Svanasana) și postura întinderii anterioare (Purvottanasana). O practicare zilnică a acestor posturi timp de 15-20 de minute va reduce considerabil șansele de a suferi un atac de astm, și în același timp ajută chiar la vindecarea totală a acestei afecțiuni.
3. Dureri de spate
Durerile de spate sunt printre cele mai comune afecțiuni la nivel mondial. Din fericire, acestea sunt de cele mai multe ori trecătoare, însă există și situații mai puțin plăcute în care acestea persistă o perioadă lungă de timp. Yoga p\56ate fi o soluție pentru aceste probleme, ajutând la diminuarea durerilor prin intermediul îmbunătățirii circulației la nivelul coloanei vertebrale și a nervilor. Iată câteva dintre posturile Yoga pentru diminuarea acestor dureri: postura pisicii (Marjaryasana), postura vacii (Bitilasana), postura plugului (Halasana), postura copilului (Balasana), postura vulturului (Garudasana) și postura lăcustei (Salabhasana).
4. Cancer
Practicarea regulată Yoga s-a dovedit benefică organismului, stimulând protecția naturală împotriva cancerului. Din ce în ce mai mulți medici recomandă Yoga pacienților care suferă de cancer, dar și supraviețuitorilor acestei boli. Pentru chimioterapie și radiațiile de durată la care organismul este supus, Yoga este o modalitate de întărire a corpului și de stimulare a sistemului imunitar. De asemenea, practicarea posturilor ajută la relaxarea corpului, a minții, instalarea stării de liniște și conectarea cu spiritul. Multe persoane care au suferit de cancer susțin că meditația Yoga este un instrument foarte puternic pentru a face față tratamentelor neplăcute. Meditația dă oamenilor un sentiment de speranță și optimism ce ajută organismul să se elibereze de ceea ce nu își dorește.
5. Artrită
Aceasta afectează 1 din 5 persoane cu vârste până în 65 de ani. Pentru a combate apariția acestei afecțiuni este necesar să punem accentul pe un stil de viață activ. Yoga este recomandată persoanelor care suferă de două tipuri de artrită – artrită reumatică și osteoartrită la genunchi. Specialiștii susțin că după doar câteva săptămâni de Yoga, starea de sănătate fizică și mentală se îmbunătățește vizibil. Înainte de începerea exercițiilor, se recomandă introducerea membrelor în apă caldă sau rece în care s-a adăugat sare pentru stimularea circulației sanguine. Printre cele mai utilizate posturi de Yoga pentru artrită se numără: postura copacului (Vrksasana), postura capului de vacă (Gomukhasana), postura podului (Setu Bandhasana), postura pisicii (Marjaryasana) și postura vacii (Bitilasana).
6. Sindromul de tunel carpian
Acesta afectează încheieturile mâinilor și apare atunci când se inflamează țesutul conjunctiv. În ceea ce privește simptomele acestei afecțiuni, putem aminti durerile din zona încheieturilor mâinilor, amorțeală, slăbiciune, senzație de șoc electric, precum și dureri ce se răspândesc până spre nivelul umerilor. Posturile Yoga recomandate pentru prevenirea și tratarea sindromului de tunel carpian sunt: postura războinicului II (Virabhadrasana II), mudra Anjali și răsucirea Bharadvaja (Bharadvajasana I).
7. Sindromul oboselii cronice
Acesta este mai răspândit în rândul femeilor decât în cazul bărbaților și se manifestă printr-o stare de oboseală ce persistă pe o perioadă îndelungată de minimum 6 luni în absența unei alte afecțiuni. Din cauza acestei afecțiuni, apar schimbările bruște de dispoziție, tulburări digestive, sensibilitatea la lumină, dureri musculare, amețeală, dificultăți în concentrare. Yoga poate ameliora simptomele acestui sindrom, iar cu timpul acestea vor dispărea complet. Specialiștii recomandă următoarele posturi: postura decedatului (Savasana), postura fluturelui (Badhakonasana), postura piciorelor ridicate pe perete (Viparita Karani), dar și bine cunoscutele posturi ale copilului (Balasana), pisicii (Marjaryasana) și vacii (Bitilasana).
8. Depresie
Spre deosebire de medicamentele tradiționale antidepresive, Yoga țintește direct sistemul nervos autonom. Studiile arată că acest lucru este posibil datorită meditației și tehnicilor de respirație aplicate în practica Yoga. Meditația ajută la limpezirea gândurilor, mișcările controlate la întărirea conexiunii corp-minte, în timp ce respirația reduce simptomele depresiei. Recomandate pentru ameliorarea și chiar tratarea depresiei sunt: postura lumânării (Salamba Sarvangasana), postura aplecat spre față (Uttanasana), postura delfinului (Makara Adho Mukha Svanasana), postura câinelui întins (Uttana Shishosana), postura păunului (Pincha Mayurasana), postura statul în mâini (Adho Mukha Vrksasana).
9. Diabet
Diabetul apare atunci când celulele sanguine nu răspund la insulina produsă de organism. Atunci când este respectat un program regulat de exerciții fizice, corpul începe să răspundă la insulină, ceea ce conduce la reducerea glicemiei. Practicarea Yoga ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge, la scăderea tensiunii arteriale, menținerea sub control a greutății, reducerea intenității simptomelor, precum și la încetinirea ratei de progres a bolii. Posturile potrivite pentru diabetici sunt: postura copilului (Balasana), postura diamantului (Vajrasana), postura lumânării (Sarvangasana), postura plugului (Halasana), postura arcului (Dhanurasana) sau postura podului (Chakrasana)
10. Fibromialgie
Aceasta are ca simptome durerile musculare la nivelul întregului corp, precum și la nivelul țesutului moale. Oboseala, insomniile, depresia și anxietatea însoțesc de obicei aceste simptome, ducând astfel la degradarea stilului de viață și la o stare generală neplăcută. Activitatea fizică întreprinsă prin intermediul tehnicilor Yoga poate ameliora toate aceste simptome și îmbunătățește starea de spirit a practicantului. Se recomandă efectuarea de 3 ori pe săptămână a următoarelor exerciții: postura copilului (Balasana), postura muntelui (Tadasana), postura picioarelor sprijinite pe perete (Viparita Karani), postura cobra (Bhujangasana) și postura decedatului (Shavasana).
11. Dureri de cap
În situația migrenelor, se recomandă efectuarea exercițiilor pentru cap și gât din cadrul practicii Yoga. Aceste exerciții executate împreună cu o respirație profundă, îmbunătățesc circulația sângelui la nivelul capului. Practicate în mod consecvent, previne instalarea durerilor de cap. Printre posturile recomandate se numără postura copilului (Balasana), postura cu picioarele sprijinite pe perete (Viparita Karani), postura pisicii (Marjaryasana), postura vulturelui (Garudasana), postura genunchilor duși la piept (Apasana) sau postura răsucirii coloanei (Ardha Matsyendrasana).
12. Boli de inimă
Din ce în ce mai mulți oameni suferă de diferite tipuri de afecțiuni ale inimii. Specialiștii recomandă alimentația sănătoasă, exercițiile fizice, meditația și renunțarea la obiceiurile nesănătoase. Practicând Yoga, devii mai conștient de propriul corp, minte și spirit. Iată care sunt posturile recomandate în aceste situații: postura degetul mare (Padangusthasana), postura frunții pe genunchi (Janu Sirsasana), postura piciorului ridicat (Supta Padangusthasana), postura podului (Setu Bandha Sarvangasana), postura statul în mâini (Adho Mukha Vrksasana), postura barcă (Paripurna Navasana) și postura eroului (Virasana).
13. Tensiune arterială crescută
Studiile recent realizate au arătat că riscul apariției tensiunii arteriale crescute este mult mai mic în cazul persoanelor care practică Yoga. Acest lucru este posibil deoarece Yoga reduce nivelul de stres la care suntem supuși zilnic, stres care este un factor important asociat apariției hipertensiunii. Prin exersarea respirației, dar și a mușchilor, contribuim la o mai bună oxigenare și implicit la scăderea tensiunii arteriale. Posturile recomandate sunt postura podului (Setu Bandha Sarvangasana), postura decedatului (Shavasana), postura eroului (Virasana), postura picioarelor pe perete (Viparita Karani).
14. Infertilitate
Infertilitatea este o problemă tot mai des întâlnită în rândul persoanelor cu vârsta peste 30 de ani. Printre factorii care stau în calea fertilității, principal este stresul. Yoga reușește să instaleze starea de relaxare necesară concepției, îmbunătățind în același timp funcțiile organelor reproducătoare, glandulare și circulatorii. Specialiștii sunt de părere că dacă practici Yoga, șansele de concepție sunt de 3 ori mai mari decât dacă nu practici. Fie că este practicată în cuplu sau separat, Yoga îmbunătățește relația dintre parteneri printr-o comunicare mai bună, atât verbală, cât și non-verbală. Posturile recomandate sunt: postura plugului (Halasana), postura unghiului lateral înclinat (Parivrtta Parsvakonasana), postura triunghiului extins (Utthita Trikonasana), postura de torsiune (Ardha Matsyendrasana).
15. Insomnii
În ceea ce priveste insomnia, practica Yoga se concentrează pe respirația profundă care liniștește mintea și eliberează tensiunea fizică. Această combinație dintre respirație și mișcare fizică activează sistemul nervos care contracarează stresul – cauza principală a insomniei. Cu ajutorul următoarelor posturi vei reuși să intri în starea de calmitate necesară unui somn liniștit: postura șopârlei (Utthan Pristhasana), postura lăcustei (Salabhasana), postura frunții pe genunchi (Janu Sirsasana), postura unghiului înclinat (Supta Baddha Konasana), postura podului (Setu Bandha Sarvangasana), postura plugului (Halasana), postura cu picioarele pe perete (Viparita Karani). Toate aceste posturi trebuie realizate împreună cu o respirație corespunzătoare.
16. Sindromul colonului iritabil
Este cea mai răspândită afecțiune digestivă, destul de dificil de diagnosticat și tratat. Printre simptomele acesteia se numără crampe, constipație, diaree sau balonare. Ca urmare a studiilor realizate, specialiștii au ajuns la concluzia că mișcările făcute în practicarea Yoga ajută foarte mult în ameliorarea și chiar diminuarea acestor simptome. Printre posturile recomandate se numără: postura muntelui (Tadasana), postura bebelușului fericit (Ananda Balasana), postura câinelui întins (Uttana Shishosana), postura coloanei răsucite (Supta Matsyendrasana) și postura podului (Setu Bandha Sarvangasana).
17. Menopauză
De obicei, femeile experimentează simptomele menopauzei cu aproximativ 6 ani înainte de terminarea perioadelor menstruale. Aceste schimbări fiziologice sunt absolut normale, însă neplăcute. Când ai de-a face cu simptome precum bufeuri și schimbări hormonale, încearcă următoarele posturi care vor ajuta la ameliorarea acestora: postura eroului (Virasana), postura triunghi extins (Utthita Trikonasana), postura arcuire în față (Janu Sirsasana), postura croitorului (Baddha Konasana), postura podului (Setu Bandha Sarvangasana). Multe femei au descoperit că aceste posturi sunt extrem de benefice, ajutând la îmbunătățirea libidoului, a stării fizice și de spirit, precum și la controlul poftei de mâncare.
18. Scleroză multiplă
Simptomele moderate ale sclerozei multiple sunt vizibil diminuate cu ajutorul posturilor Yoga. Studiile arată că după doar 8 săptămâni de practicare Yoga se observă îmbunătățirea echilibrului, a coordonării și a mersului pe jos. Posturile recomandate pot fi realizate cu ajutorul unui scaun cu spătar, dintre acestea amintim: postura muntelui cu spatele sprijinit de perete și o mână întinsă deasupra capului în timp ce cealaltă este sprijinită pe spătarul scaunului (Tadasana), postura aplecare în față pe înălțimea taliei (Uttanasana), postura războiniculul II (Virabhadrasana II), postura cobrei (Bhujangasana), postura răsucire (Supta Matsyendrasana).
19. Obezitate
Practicarea regulată a posturilor Yoga, precum și adoptarea alimentației recomandate de yoghini ajută în lupta împotriva obezității. Yoga ajută la dobândirea controlului asupra minții și comportamentului, drept urmare obiceiurile alimentare nesănătoase, precum și stilul de viață sedentar vor fi schimbate. Printre posturile recomandate de specialiști pentru combaterea obezității se numără: postura întinderii posterioare (Paschimottanasana), postura războinicului II (Virabhadrasana II), postura barcă (Naukasana), postura arc sau coș (Dhanurasana), postura cobra (Bhujang Asana), postura plugului (Halasana) și postura lăcustei (Shalabhasana).
Traducerile în limba română ale denumirilor acestor posturi sunt pur orientative. Tocmai din acest motiv, pentru o identificare corespunzătoare au fost adăugate între paranteze și denumirile originale ale acestora. După cum se poate observa, o mare parte dintre tipurile de posturi se repetă, acestea fiind benefice pentru mai multe afecțiuni.