Integrarea Principiilor Tai Chi în Viaţa de Zi cu Zi
Așa cum am văzut până în acest moment, Tai Chi Chuan este o practică de origine asiatică, cu o istorie bogată și o apreciere deosebită în rândul celor mai înțelepte familii antice din China. Aceasta este menită să îmbunătățească toate aspectele vieții persoanelor de toate vârstele, ajutând la transformarea întregii vieți și a stării de spirit.
Practicarea Tai Chi este cea mai bună opțiune pentru persoanele care vor să obțină o condiție fizică îmbunătățită, dar și o stare de relaxare permanentă, dificil de disturbat.
Așa cum a fost menționat în prima parte, Tai Chi ajută la reconectarea energiilor personale cu energiile pământului, făcând posibilă includerea unei senzații de înrădăcinare în pământ în timpul activităților zilnice.
În timpul antrenamentului Tai Chi, practicanții și maeștrii pun accentul pe structura interioară, având scopuri holistice și de completare a lucrului interior pe care orice persoană trebuie să îl aibă cu sine.
Integrarea principiilor Tai Chi în viața de zi cu zi este simplă, însă necesită răbdare cu sine, perseverență și deschiderea înspre o lume a relaxării și a calmului.
De asemenea, presupune acceptarea faptului că imaginația și creativitatea pot fi folosite în scopul dezvoltării personale și că trebuie să fie exploatate în timpul sesiunilor de imagerie mentală pentru a obține rezultatele dorite.
Exersarea principiilor discutate în capitolele anterioare trebuie să fie făcută în orice loc și în orice moment al zilei, indiferent dacă participați la un curs de Tai Chi sau nu.
Respirația corectă, profundă, echilibrarea întregului organism, balansarea corpului pentru a detecta centrii de energie și aplicarea ingredientelor active discutate pot fi puse în practică acasă, la birou sau chiar în timpul mersului.
Efectele practicii Tai Chi vor fi observate în modul în care te comporți în viața de zi cu zi. Tonul vocii tale va deveni mai calm, starea ta de spirit va fi mai armonioasă, atitudinea ta față de ceilalți va fi mai plină de acceptare și toleranță, iar modul în care vei începe să gestionezi situațiile stresante se va schimba complet.
Practic, te vei transforma ușor, lent într-o altă persoană, mai bună, mai calmă, mai sănătoasă și mai puțin expusă la factorii care conduc la deteriorarea stării de sănătate.
10. Tai Chi pentru doi
Viața de cuplu este, de cele mai multe ori, afectată de factorii de stres și problemele de sănătate care apar de-a lungul vieții. Cu toate că cele mai multe cupluri aleg să se plafoneze în situații nesănătoase, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, teoriile și metodele Tai Chi vin să contrazică această concepție limitatoare și oferă soluții ușor de aplicat de către orice cuplu.
Viața de cuplu poate fi armonizată cu ajutorul metodelor Tai Chi, iar atunci când cuplul este deja unul echilibrat, Tai Chi vine să întărească relația și să aducă și mai multă armonie.
Pentru ca aceste tehnici să fie eficiente și să aibă efectele așteptate, ambii parteneri trebuie să fie conștienți de faptul că armonia și echilibrul se învață la fel ca oricare altă practică și că inimile lor trebuie să fie deschise, pentru ca energia Qi să circule liberă prin ei.
Mai mult decât atât, persoanele implicate în aceste exreciții trebuie să fie pregătite să își accepte vulnerabilitatea, întrucât acestea presupun atingerea conștientă a celuilalt, context în care senzația că partenerul începe să îi cunoască sentimentele și gândurile poate deveni reală.
Tehnicile Tai Chi destinate cuplurilor sunt, practic, tehnici interactive care pot fi realizate în pereche, indiferent dacă cei doi formează sau nu un cuplu. Acestea sunt cu atât mai eficiente cu cât implică energia a două persoane.
În timpul exercițiilor de Tai Chi, transmiterea cunoștințelor kinestezice este foarte importantă și are loc prin atingere conștientă, conștientizarea senzorilor corpului fiecărui partener și împărtășirea momentului, chiar și în lipsa cuvintelor.
Atunci când o conexiune puternică se creează între cei doi, chiar și în lipsa atingerii mâinilor, partenerii au senzația că sunt atinși în timpul exercițiului. În timp, cu multă practică și concentrare, partenerii pot ajunge să își transmită informații în mod intenționat, non-verbal, prin simpla interacțiune psihică și transferul de energii.
Atingerea este la fel de importantă în viața oamenilor precum vederea sau auzul, în special în procesul de învățare continuă. Activitățile tactile joacă un rol foarte important în viața de cuplu, iar atunci când acestea lipsesc, se creează dezechilibre majore la nivel emoțional și intelectual, în mod inconștient. Mai mult decât atât, interesul sexual scade, iar sistemul imunitar slăbește văzând cu ochii.
Așa cum bine știm, conexiunea dintre atingere și învățare este prezentă încă din primele zile de la naștere, continuând pe toată durata vieții.
De aceea, este foarte important ca partenerii să nu ignore importanța atingerii blânde, dar hotărâte și ca aceasta să aibă loc reciproc.
Pentru a determina importanța atingerii și a conexiunii cu propriul corp și al partenerului, maeștrii Tai Chi propun un exercițiu extrem de simplu.
Acesta presupune ridicarea degetului drept arătător în aer și conducerea lui până la ombilic, fără a plănui traiectoria lui sau a se gândi prea mult.
În multe dintre cazuri, practicanții au ratat propriul ombilic, ceea ce arată că, în lipsa unei conexiuni eficiente dintre minte și corp, o persoană nu își poate determina propriul centru fizic și cu atât mai dificil, centrul fizic sau psihic al unei alte persoane.
Exercițiile Tai Chi realizate în cuplu pot fi identice cu cele realizate individual, implicând o anumită apropiere. Acestea sunt cu atât mai eficiente cu cât presupun observarea partenerului, a mișcărilor acestuia, a erorilor din postura sa și tendința de a corecta propriile erori în funcție de acelea pe care le oglindește cel cu care are loc exercițiul.
Aceste ajustări încep să aibă loc și la nivel comportamental odată cu obișnuirea psihicului de a se adapta și corecta în cuplu.
Numeroase dintre exercițiile propuse de către instructorii Tai Chi presupun balansarea corpului și transferul de greutate de pe un picior pe celălalt, într-un ritm deloc alert, care permite observarea, respirația profundă și meditația.
Atunci când acest lucru are loc în pereche, coordonarea este îmbunătățită încă de la primii pași. Inconștient, acest tip de coordonare a cuplului se transmite și în viața de zi cu zi, asociind mișcările corpului cu acțiunile partnerului. Tai Chi poate fi realizat în pereche și în lipsa unui cuplu real, prin simpla găsire a unui partener de exercițiu.
Schimbarea partenerilor poate conduce la adaptarea mult mai ușoară și la observarea marii diversități umane, la acceptarea mai ușoară a persoanelor diferite din multe puncte de vedere față de practicantul însuși, dar și dezvoltarea unei atitudini mult mai sănătoase.
Principalele beneficii obținute în timpul practicării Tai Chi în doi sunt creșterea flexibilității și întărirea mușchilor, dar și creșterea puterii de percepție a diferitelor tipare.
Tai Chi Push-Hands, în traducere, Tai Chi Împingerea Mâinilor sau Tuishou, este un exercițiu practicat deseori atunci când se dorește realizarea unui exercițiu în doi.
Exercițiul este simplu de pus în practică și are un efect extraordinar asupra dezvoltării forței unei persoane. Acesta presupune atingerea palmelor partenerului și împingerea acestora, în timp ce partenerul opune rezistență.
În stadii mai avansate, împingerea are loc în po-ziții și unghiuri diferite, care implică alte părți ale mâinii decât palma, așa cum ar fi dosul palmei.
Astfel, se creează o forță și o rezistență din ce în ce mai mare, dar și o stabilizare a oaselor, musculaturii, tendoanelor și puterii de echilibrare.
Acesta este un exercițiu care implică acțiuni defensive și ofensive, însă îi învață pe parteneri să le armonizeze pe cele două și să se completeze în mod complet relaxat, excluzând orice formă de agresivitate, la fel cum se completează Yin și Yang.
Conform cercetătorilor, exercițiile de tipul celui descris mai sus îmbunătățesc interacțiunea dintre oameni și cresc densitatea oaselor.
Coordonarea, respirația și dezvoltarea emoțională devin posibile cu ajutorul formelor propuse în artele marțiale Tai Chi.
11. Tai Chi la locul de muncă
Performanța de la locul de muncă este influențată de cele mai multe ori de starea de spirit și de sănătate, dar mai ales de atitudinea față de activitatea propriu-zisă, față de mediul înconjurător și față de noi înșine.
Lipsa mișcării, poziția incorectă a spatelui și respirația incorectă sunt principalii factori fizici care te pot împiedica să te simți bine, să îți îndeplinești activitățile în mod eficient și să privești locul de muncă în mod pozitiv.
Conexiunea dintre corp, minte și spirit poate fi realizată oriunde, chiar și la locul de muncă. Generarea de forță naturală, crearea unei stări de relaxare completă și dobândirea unei stări de concentrare și echilibru nu sunt imposibil de realizat atunci când te afli în afara zonei de confort.
Cel mai important motiv pentru care oricine ar trebui să ia în considerare practicarea subtilă a formelor Tai Chi la locul de muncă este posibilitatea reducerii stresului, detensionarea articulațiilor și reducerea durerilor de spate.Exercițiile pe care le poți efectua în timpul programului de lucru nu necesită mult spațiu, iar pentru că, de cele mai multe ori, implică concentrarea pe existența energiei din jurul tău, este foarte probabil că cei din jur nu vor observa faptul că exersezi.
Exercițiul cu mingea de energie este unul dintre cele mai recomandate pentru momentele în care activitatea fizică nu poate fi desfășurată în mod confortabil și eficient.
De aceea, aceasta este o opțiune excelentă pentru locul de muncă. Tot ce trebuie să faci este să faci un exercițiu de imaginație în timpul căruia să ții în propriile mâini o „bilă” de energie cu care să lucrezi pentru purificare Qi-ului.
Imaginează-ți o sferă de culoare aurie pe care o poți ține în mâini și care îți pătrunde fiecare celulă, transmițându-ți energie pozitivă și căldură.
Mingea de energie poate fi cât de mare îți dorești tu, însă ar trebui să se potrivească cu nivelul de energie de care ai nevoie. În timpul exercițiului care poate dura între 3 minute și câteva zeci de minute, poți roti sau poți lua o poziție stabilă, în funcție de modul în care te simți confortabil în acel moment.
Exercițiile de respirație joacă un rol deosebit de important în sporirea productivității la locul de muncă și obținerea unei stări de spirit care să te ajute să faci față oricărei presiuni în mediul profesional.
Mai mult decât atât, atunci când întregul organism este oxigenat corect, presiunile de la locul de muncă vor fi privite ca fiind situații normale, lipsite de stres și anxietate, întrucât creierul le va percepe astfel.
Exercițiile de respirație se pot referi la inspirarea și expirarea adâncă a aerului timp de câteva minute, la respirația către și dinspre zona abdominală sau la respirațiile lungi cu pauze de 3-4 secunde între inspirarea și expirarea aerului.
Conform medicilor americani, un adult își ține respirația în mod inconștient de mai multe ori pe zi, în special atunci când este tensionat sau nervos, cauzând o oxigenare incorectă a întregului organism și a creierului.
Dacă ți se pare dificil să găsești momente pentru practicarea tehnicilor de Tai Chi, acum poți observa cât de simplu este. Tehnicile chinezești de relaxare și energizare nu se bazează pe exercițiu fizic intens, ci pe mișcări lipsite de complexitate sau chiar simple momente de reflexie și respirație.
Un alt exemplu de exercițiu Tai Chi care poate fi efectuat cu succes la locul de muncă este simplul stat în picioare. Dacă te uiți în jurul tău de-a lungul unei zile, vei observa că sunt foarte puțini acei oameni care au o poziție corectă în timpul statului în picioare sau în timpul mersului.
Umerii sunt deseori prea aplecați sau prea ridicați, partea lombară a spatelui este prea curbată sau capul are o poziție incorectă.
Din aceste cauze, tensiunile musculare apar frecvent, cauzând disconfort și o aliniere incorectă a oaselor, mușchilor, ligamentelor și tendoanelor.
Astfel, energia Qi are un parcurs incorect și este blocată de cele mai multe ori în locuri tensionate. Interesant este faptul că o persoană care umblă sau stă în picioare incorect, de cele mai multe ori are o poziție incorectă și atunci când stă pe scaunul de la birou.
Exercițiul recomandat practicanților de Tai Chi presupune luarea unei poziții cât mai corecte atunci când stai în picioare, observând-o și analizând-o.
În momentul detectării unei erori de poziție, tot ce trebuie să faci este să o corectezi și să încerci să o menții pentru câteva minute. Iată care sunt regulile pe care trebuie să le urmezi:
- Menține tălpile paralele, la distanța de aproximativ 20-30 cm.
- Flexează genunchii și evită să îi ții rigizi sau încordați.
- Poziționează zona pelvisului ușor în interior, astfel încât osul sacral să fie perpendicular cu solul.
- Pieptul trebuie să fie ușor curbat, dar relaxat.
- Capul și gâtul trebuie să fie drepte, iar ochii și nasul trebuie să fie paralele cu solul.Menținerea unei poziții neutre atunci când stai în picioare nu ar trebui să fie dificilă, însă poate deveni o provocare dacă poziția corpului tău a fost formată incorect încă din copilărie.
În timp ce încerci să menții poziția corectă pentru câteva minute, respiră profund, natural, fără să forțezi fluxul de aer din și înspre plămâni.
Reține că senzațiile de disconfort precum durerile ușoare, senzațiile de arsură sau de mâncărime sunt perfect normale, având în vedere că încerci să repoziționezi anumite părți ale corpului care au fost obișnuite cu o poziție diferită. Aceste senzații neplăcute reprezintă un semnal că ai ieșit din zona de confort.
Practică aceste exerciții regulat atunci când ești la locul de muncă pentru a-ți obișnui corpul cu o poziție și o respirație corectă. Mai mult decât atât, atunci când exersezi aceste tehnici oriunde ai fi, tot ce faci este să îți aprofundezi interesul față de tine însuți și să conștientizezi aspectele pe care le poți îmbunătăți și care pot contribui la o calitate superioară a vieții.
12. Dezvoltarea creativităţii cu Tai ChiCreativitatea este una dintre cele mai frumoase calități ale unei persoane, întrucât oferă acesteia posibilitatea de a crea, de a naște idei, de a oferi noi perspective și de a evada din rutina zilnică. Evadarea în artă și în orice alt domeniu care presupune folosirea creativității este benefică pentru minte și suflet. Artele taoiste încurajează folosirea creativității în toate domeniie vieții, de la familie până la locul de muncă sau relaxare.
Acolo unde există creativitate există diversitate, o stare de bine și o senzație suprinzătoare de bucurie.
Activitățile creative sunt utilizate în cadrul terapiilor pentru suflet, dar și a acelora destinate fizicului.
În general, un număr foarte mare de practicanți Tai Chi se implică deseori în activități creative, întrucât creativitatea este considerată un simbol al taoismului, la fel ca și Yin și Yang. Tipul de creativitate care derivă din tehnica Tai Chi conduce la integrarea lucrurilor complementare, așa cum sunt partea dreaptă și stângă a creierului, forma și funcția sau corpul și mintea.
Într-un capitol anterior menționam importanța utilizării imageriei mentale în timpul meditației, dar și în timpul exercițiilor fizice. Aceasta stimulează nașterea noilor conexiuni în interiorul creierului practicantului și îl determină pe acesta să fie mai deschis, mai pozitiv, mai calm și mai relaxat. Acest procedeu nu poate exista, însă, fără creativitate.
Fie că este dictat de către un îndrumător care își folosește creativitatea în acest scop, sau de către practicantul în sine, aceasta este prezentă și este exploatată cu obiectivul de a inspira, de a vindeca minți și trupuri și de a ghida spre o viață calitativă.
În aceste context, este important să amintim cele opt ingrediente active ale Tai Chi-ului:
- Conștientizarea
- Intenția
- Integrarea structurală
- Relaxarea activă
- Întărirea și flexibilitatea
- Respiraţia liberă și naturală
- Suportul social
- Spiritualitatea încarnată Pentru a crea și a face parte dintr-un proces creativ, cele opt ingrediente active ale metodei Tai Chi nu pot lipsi. Acestea îți pot oferi un imbold atunci când vine vorba despre creativitate, te pot ajuta să rămâi bine înrădăcinat, să conștientizezi lumea din jurul tău în adevărata ei formă, să îți unești mintea și trupul în mod sănătos și eficient, să te concentrezi pe propriile mișcări, să respiri corect etc.
Vizualizarea unor scenarii, crearea unor noi viziuni și perspective, dar și dezvoltarea și exploatarea imaginației sunt elemente esențiale pentru cei care vor să ducă o viață lipsită de monotonie, în care să se bucure de frumusețe și diversitate la fiecare pas.
Creativitatea poate fi văzută în mod diferit de către fiecare persoană. Dacă pentru o categorie de persoane, creativitatea este exprimată prin pictură, creație muzicală sau scris, pentru o altă categorie înseamnă teatru, sport, dans sau șah.
Percepția fiecărei persoane despre creativitate este definită de experiențele pe care le-a trăit, de modul în care a crescut și de modul în care este construit.
Indiferent de diferențele de percepție atunci când vine vorba de creativitate, Tai Chi este o metodă de exersare a acesteia, întrucât stimulează cele mai importante părți ale creierului, care pot contribui în mod activ sau pasiv la realizarea unor creații reușite.
Tai Chi își regăsește utilitatea în viața oricărei persoane creative sau a uneia care își dorește să își dezvolte creativitatea, întrucât o stare de bine, de relaxare, o energie pozitivă și stabilă, o stare de sănătate echilibrată și un psihic armonios pot crea opere, evenimente sau cuvinte inimaginabil de plăcute.
Arta poate fi realizată și în lipsa acestor elemente, la fel ca și sportul sau literatura, însă rezultatele vor înregistra diferențe majore în ceea ce privește calitatea lucrărilor, armonia acestora și efectul asupra publicului.
Mai mult decât atât, practicantul de Tai Chi își găsește mereu energia, puterea, forța creatoare, ideile și starea de spirit pentru a începe o creație nouă, spre deosebire de individul sedentar, care are tendința de a amâna până în ultimul moment, ale cărui idei sunt limitate și a cărui minte nu este suficient de deschisă pentru a atinge noi orizonturi.
13. Învăţare pe tot parcursul vieţii cu Tai Chi
Programelor de învățare pe toată durata vieții li se acordă o importanță din ce în ce mai mare, datorită efectelor pe care le are asupra calității vieții longevității, stagnării sau întârzierii evoluției unor boli degenerative.
Acestea au o importanță deosebită pentru societatea modernă, nu doar din punctul de vedere al dezvoltării continue și al informațiilor din ce în ce mai complexe care ni se pun la dispoziție, dar și pentru restructurarea creierului, a plasticității acestuia și a menținerii unui echilibru psihic.
Tai Chi încurajează învățarea pe toată durata vieții și insistă pe procesele de învățare care implică utilizarea tuturor canalelor și simțurilor de care dispunem.
Mai mult decât atât, subliniază importanța perseverenței și a profesorilor potriviți, a respectului dintre novice și maestru și a familiarizării cu cele opt ingrediente active ale Tai Chi-ului înainte de a învăța orice activitate sau domeniu nou.
Tehnica Tai Chi îi ajută pe practicanții de toate vârstele să descopere care sunt domeniile cu care și-ar dori să se familiarizeze, având în vedere capacitatea de deschidere și utilizarea creativității după numai câteva sesiuni. Mai mult, îi învață pe aceștia că: - indiferent de performanțe și de rezultate, viața lor va deveni mai împlinită atunci când vor învăța ceva nou;
- mai multă practică și mai multe cunoștințe sunt mai utile decât mai puține;
- fiecare persoană are propriul ritm, motiv pentru care rezultatele nu trebuie să fie comparate cu ale altora;
- progresul implică foarte multă răbdare;
- critica de sine nu este întotdeauna constructivă.
În contexul învățării pe toata durata vieții, putem aminti și utilitatea metodei Tai Chi la orice vârstă, indiferent de condiția fizică a unei persoane.
Aceasta este, probabil, prima și cea mai importantă tehnică ce merită atenția unei persoane interesate de acumularea de noi cunoștințe, de noi obiceiuri și deprinderi.
Găsirea unui program de Tai Chi nu ar trebui să fie dificilă, în special dacă ai citit această carte și te-ai familiarizat cu bazele tehnicii asiatice antice, menite să îți îmbunătățească stilul de viață și să te ajute să evoluezi. Evoluția poate să aibă loc în orice moment al vieții și pe mai multe direcții, uneori nebănuite.
Dacă ești interesat de găsirea unui astfel de program, îți recomandăm să te îndrepți către locurile în care experiența maeștrilor și ai asistenților este vastă, în care armonia se simte încă de la prima convorbire, iar senzațiile pe care le experimentezi atunci când te afli la cursuri sunt pozitive.
Tai Chi îți poate aduce calitatea vieții pe care ți-o doreai. Fie că îți doreai să previi anumite afecțiuni de sănătate, să obții un echilibru fizic și emoțional, să ai o activitate creativă și productivă pentru corp și minte sau să tratezi afecțiunile cu care te confrunți deja, metodele aplicate de taoiști pentru o viață lungă, prosperă, spirituală și relaxată ți se potrivesc și ție, cu siguranță.
Stilul de viață stresant, agitația zilnică, miile de griji care îți întunecă percepția despre modul în care se desfășoară fiecare zi tocmai au dispărut, întrucât acum știi că există metode prin care poți schimba tot ceea ce reprezinți și ceea ce te înconjoară. Respiră, închide ochii, atrage energie pozitivă și creează!