Știința și tehnologia zilelor noastre par să aibă răspunsuri la toate întrebările de natură medicală. Cu toate acestea, privind efectele adverse pe care le implică medicina modernă, dar și costurile propriu-zise ale vindecării celor mai frecvent întâlnite afecțiuni, realizăm că prețul acesteia este mai mare decât beneficiile pe care le oferă.

Metodele medicale alternative presupun prevenirea, cu prioritate față de tratarea diferitelor afecțiuni ale corpului și ale minții. Acestea nu implică niciun cost, spre desoebire de medicina convențională, însă nu reprezintă un punct de focus prioritar în societățile occidentale, din cauza lipsei de informare și a timpului redus de care dispune individul modern.

Viteza este principalul dușman al societății moderne, iar Tai Chi, arta chinezească antică, vine să contrazică toate concepțiile legate de aceasta, insistând pe relaxare, mișcări lente și control asupra întregii ființe. Mai mult decât atât, Tai Chi este una dintre metodele de antrenare a minții și a corpului prin care individul capătă abilitatea de a-și construi un scut energetic, dar și fizic.

Prin exersare continuă și evoluție spirituală treptată utilizând exercițiile Tai Chi, oricine are capacitatea de a se proteja de boli, stres sau energii toxice. Practicând o artă marțială ca și aceasta, individului i se deschid porțile unei lumi non-medicale în care energia Chi curge în mod echilibrat.

Paradoxal, oamenii de știință, medicii și cercetătorii moderni încurajează practicarea metodei Tai Chi. În prezent, nu există o competiție între medicina modernă și această metodă antică, ci ele conlucrează pentru îndeplinirea aceluiași obiectiv: societăți sănătoase, relaxate, calme și armonioase, care devin conștiente de propria existență și de existența mediului înconjurător, prioritizând ceea ce este cu adevărat important.

Tai Chi este o metodă simplă, prin care orice persoană poate aduce un plus de vitalitate, agilitate și calitate propriei vieți, independent de restul lumii. În acest capitol, vei afla cum poți îmbunătăți o varietate de aspecte ale vieții tale, atât din punct de vedere fizic, cât și mental.
4. Îmbunătăţește-ţi echilibrul și oasele
Probabil că echilibrul nu este primul lucru care îți vine în minte dacă te gândești la afecțiuni de sănătate pe care ți-ai dori să le eviți. În ciuda faptului că nicio boală nu este plăcută, iar micile deficiențe pot crea dezechilibre serioase în viețile fiecăruia dintre noi, unele dintre acestea sunt ignorate, fie pe fondul inconștienței, fie pe fondul pasivității.

Echilibrul este, deseori, unul dintre aspectele ignorate de către cei mai mulți dintre noi. Pierderea echilibrului este, însă, un semnal de alarmă care trebuie să fie luat în considerare încă de la primele ocurențe. Ignorarea semnelor pe care organismul le transmite poate avea consecințe grave pe termen lung, iar pierderea echilibrului este unul dintre ele.

Un bun echilibru este cheia unei vieți sănătoase. Fie că vorbim despre echilibrul fizic sau emoțional, acesta trebuie să existe în permanență.

Atunci când ne referim la echilibrul fizic, la capacitatea unei persoane de a se menține într-o poziție stabilă, putem vorbi despre un sentiment inconștient de încredere în sine. Mai mult decât atât, un bun echilibru este principalul factor care ne ține departe de căzături sau alte accidente.

Pentru a avea un echilibru impecabil, o persoană trebuie să aibă oase puternice, o musculatură bine dezvoltată, flexibilitate, senzori de percepție funcționali, o bună coordonare neuro-musculară, sinergie și procese cognitive bine înrădăcinate (Wayne, 2013).

În lipsa unuia sau mai multor elemente dintre cele menționate, o persoană își poate pierde echilibrul cu ușurință. Unele dintre cele mai grave consecințe ale pierderii echilibrului sunt fracturile și contuziile cerebrale, iar aceste efecte apar atât la persoanele tinere, cât și la cele vârstnice.

Tai Chi contribuie la îmbunătățirea echilibrului, dar și la întărirea oaselor, prin exercițiile pe care le implică. Această metodă a fost testată în numeroase rânduri de către cercetătorii interesați de găsirea unor alternative la tratamentele medicamentoase agresive.

Câțiva cercetători chinezi de la Universitatea Medicală Jining din Shandong, China, au realizat un studiu în anul 2014 în timpul căruia și-au propus să observe efectele practicii Tai Chi asupra pacienților diagnosticați cu Parkinson, o afecțiune neurodegenerativă care are ca principale simptome rigiditatea, tremurul, pierderea echilibrului, dificultatea în mers și bradikinezia1.

1. O încetinire a mișcărilor voluntare. Principal simptom al bolii Parkinson

Realizarea studiilor anterioare care au arătat că Tai Chi este o tehnică benefică pentru reducerea simptomelor la pacienții afectați de Parkinson, i-a motivat pe cercetătorii chinezi să analizeze modul în care boala poate fi ținută sub control pe termen lung în prezența acestei practici.

Analizând studiile realizate anterior, aceștia au comparat datele obținute și au ajuns la concluzia că Tai Chi implică atât executarea mișcărilor benefice pentru îmbunătățirea echilibrului, cât și armonizarea respirației, fapt care contribuie, de asemenea, la controlul mișcărilor și la un mai bun echilibru.

Chiar mai mult, rezultatele au arătat că mersul a devenit mai ușor, lungimea și viteza pașilor a crescut în timpul și după practicarea exercițiilor Tai Chi.

Faptul că echilibrul poate fi îmbunătățit semnificativ, indiferent de vârstă și condiție fizică, este confirmat de către maeștrii chinezi, dar și de către autori de specialitate, așa cum este Bruce Frantzis, un taoist cu mai mult de 40 de ani de experiență în sistemele de vindecare estice. Acesta afirmă că atât echilibrul, cât și abilitățile cognitive pot fi îmbunătățite considerabil.

Același autor sugerează faptul că știința și medicina moderne pot fi extrem de eficiente în rezolvarea problemelor de sănătate acute, însă nu sunt la fel de eficiente în rezolvarea celor cronice, și anume probleme care afectează calitatea vieții unui individ pe termen lung. Durerile de spate constante sau migrenele sunt două dintre exemplele pe care Frantzis le oferă.

Un alt studiu realizat de cercetători asiatici a implicat de această dată pacienți cu probleme ale genunchilor: osteoartrită. Osteoartrita este o boală cronică degenerativă a articulațiilor care amenință în special oamenii în vârstă și vine cu dureri articulare severe. Studiul prezentat în anul 2014 a fost realizat între anii 2000 și 2012, analizând alte șase studii care au implicat voluntari cu diagnosticul de osteoartrită.

În timpul studiilor, pacienții au practicat Tai Chi, fiind realizate controale medicale la intervale regulate de timp. Rezultatele au arătat de fiecare dată o îmbunătățire a stilului de viață, o scădere impresionantă a intensității simptomelor, dar și o întărire a musculaturii și a oaselor. Îmbunătățirea echilibrului a fost un alt efect al practicării Tai Chi, chiar dacă acesta nu reprezenta unul dintre obiective.

Faptul că echilibrul este esențial pentru fiecare dintre noi este evident. Obținerea unui bun echilibru, în special la vârste înaintate sau în prezența unor boli degenerative greu de controlat, poate fi o provocare. Fiecare persoană din această categorie își poate îmbunătăți echilibrul prin Tai Chi, construind o musculatură puternică, crescând densitatea propriilor oase și îmbunătățind simțurile și capacitățile senzoriale care contribuie la un bun echilibru.

Ingredientele active menționate în capitolele anterioare reprezintă cheia unui rezultat surprinzător, care poate contribui la o schimbare în starea de sănătate și de spirit.

Datorită faptului că implică o varietate de exerciții bazate strict pe propria greutate corporală, Tai Chi presupune transferul de greutate de pe un picior pe celălalt în numeroase dintre mișcările propuse. Extremități precum picioarele, gleznele și tălpile sunt implicate activ de-a lungul întregului antrenament, devenind mult mai puternice în mod accelerat.

Exercițiile Tai Chi au un impact major și asupra genunchilor dureroși, întărind zona din jurul celor mai sensibile tendoane și ligamente și reducând simptomele deranjante.

Așadar, sistemul musculoscheletal este implicat în totalitate în timpul practicării metodei Tai Chi și este recomandat persoanelor care își doresc să îmbunătățească acest aspect al organismului.

În ciuda opiniei populare, problemele sistemului musculoscheletal nu ar trebui să oprească o persoană din practicarea unui sport sau a unei practici care presupune activitate fizică. Tai Chi este unul dintre acele tipuri de activități care au un impact redus asupra genunchilor și a articulațiilor în general, motiv pentru care are abilitatea de a îmbunătăți densitatea oaselor (Wayne, 2014).

Studiile de specialitate au arătat că persoanele care suferă de diferite forme ale artritei, de osteoporoză sau osteopenie, o afecțiune caracterizată prin scăderea densității oaselor, au observat că durerea asociată cu aceste afecțiuni a fost redusă.

De asemenea, cercetătorii au ajuns la concluzia că numărul fracturilor și pierderea segmentelor osoase a fost mult mai redus în cazul persoanelor care au practicat Tai Chi pe o perioadă îndelungată. Iată câteva exemple de exerciții pe care le poți face dacă te regăsești în descrierile de mai sus.

Antrenamentul Sung s-a dovedit a fi extrem de eficient în reducerea simptomelor menționate mai devreme, dar și la îmbunătățirea echilibrului, indiferent de vârstă, condiție fizică sau genul practicantului.

  1. Ia o poziție dreaptă, în picioare, cu tălpile paralele.
  2. Leagănă ambele brațe înspre partea din față, foarte ușor, nu mai mult de câțiva centrimetri în față și în spate.
  3. Relaxează-ți treptat partea superioară a corpului.
  4. Imaginează-ți că un lubrifiant natural îți cuprinde umerii și dizolvă orice urmă de fricțiune din articulațiile tale.
  5. Încearcă să elimini orice urmă de tensiune din capul, gâtul, pieptul și partea de sus a spatelui tău.
  6. Observă o ușoară modificare în greutatea acestor părți ale corpului. Concentrează-te pe această senzație în timp ce respiri regulat.
  7. Încearcă să îți centrezi respirația prin conștientizarea inspirației în timp ce pieptul se extinde și a expirației în timp ce abdomenul se relaxează.
  8. Odată ajuns într-o stare de relaxare completă, încearcă să îți concentrezi întreaga atenție asupra minții și a inimii, continuând să balansezi brațele pe lângă corp, în același timp și în aceeași direcție.
  9. Exercițiul nu trebuie să dureze mai mult de cinci minute și poate avea loc cu ochii deschiși sau închiși

Meditația cu mâinile ridicate este un alt exercițiu simplu menit să îți îmbunătățească echilibrul și densitatea oaselor în timp. Acesta se bazează pe o poziție tradițională a artei Tai Chi și ajută la întărirea conexiunii dintre corp și minte.

  • Stai în picioare, cu spatele drept și cu picioarele paralele, la o distanță de aproximativ 30 de centrimetri.
  • Transferă greutatea întregului corp pe piciorul drept, menținând în același timp genuchiul drept aliniat cu centrul tălpii aceluiași picior.
  • Menține genunchiul stâng pe sol și întoarce degetele aceluiași picior în exterior, formând un unghi de 45 de grade, fără a mișca genunchiul drept.
  • Înalță încheietura mâinii stângi la nivelul umărului și aliniaz-o cu glezna stângă, având palma orientată înspre dreapta.
  • Îndreaptă degetele mâinii stângi în aceeași direcție cu cele ale picioarelor.
  • Ridică mâna dreaptă în fața pieptului, cu palma orientată înspre stânga și îndreaptă degetele către dreapta.
  • Partea superioară a corpului va avea o formă triunghiulară, cu ambele mâini întinse, însă cu coatele relaxate, atârnând între umeri și încheieturi.
  • Păstrează această poziție pentru aproximativ 25 de secunde.
  • Repetă aceiași pași pentru partea opusă.
  • Crește durata susținerii unei poziții cu aproximativ 30 de secunde pănă ajungi la 3-5 minute.


5. Scapă de dureri și disconfort
Cultura și medicina chinezească promovează un concept conform căruia durerea este asociată cu blocaje energetice. Atunci când organismul experimentează senzații de durere, disconfort sau slăbiciune, energia chi este blocată, neavând abilitatea uzuală de a vindeca. Una dintre metodele tradiționale chinezești de vindecare sau re-echilibrare a energiei este Tai Chi.

Acupunctura, masajul, folosirea balsamurilor și consumarea ierburilor aromatice și terapeutice sunt câteva dintre metodele alternative folosite de vindecătorii vremurilor antice, dar și de către cei care încă le consideră pe acestea mai benefice decât medicamentația modernă.

În ceea ce privește durerea, medicina contemporană și cea tradițională au percepții diferite despre vindecare și își contrazic metodele utilizate în timpul tratamentelor. În timp ce medici moderni încurajează statul la pat, repausul total, odihna intensivă și pauza de la activitățile zilnice, medicina tradițională chinezească propune un tratament prin mișcare, permițând energiei să se miște încontinuu, fără a o bloca pentru câteva zile într-un singur loc.

Cu siguranță că un organism afectat de boală nu se poate mișca la fel ca unul sănătos, motiv pentru care maeștrii Tai Chi recomandă mișcări ușoare, precum întinderea mușchilor, rotirea gleznelor, a genunchilor, a încheieturilor mâinilor, precum și exerciții de respirație. Aceleași exerciții sunt recomandate și în cazul afecțiunilor cronice, precum este durerea lombară permanentă.

În România, unul din cinci oameni suferă de dureri de spate severe, iar în Statele Unite ale Americii, cei puțin 100 de milioane de persoane acuză dureri de spate pe o perioadă de trei luni de zilei. Acesta este efectul vieții sedentare, al muncii care implică șederea pe scaun sau statul în picioare, dar poate avea la bază și predispoziții genetice la sensibilități ale spatelui. Terapiile de tip minte-corp, care necesită implicarea individului atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere mental, așa cum este Tai Chi, au efecte pozitive dovedite clinic. Exceptând avantajele de natură fizică și psihică, Tai Chi nu presupune investiții financiare, așa cum presupun tratamentele cu medicamente prescrise de medicii contemporani.

Din acest punct de vedere, putem spune că Tai Chi este nu doar o metodă mai eficientă, dar și mai convenabilă din punct de vedere financiar.

Tai Chi este medicamentul oricărei persoane care vrea să trateze, dar și să prevină anumite afecțiuni. Durerea acută, durerea cronică și disconfortul pot fi tratate cu ajutorul Tai Chi, din motive lesne de înțeles.

Pentru a înțelege modul în care se formează senzația de durere sau aceea de disconfort, trebuie să reușim să vizualizăm modul în care este conectat sistemul musculoscheletal de restul corpului.

Un tip de țesut menit să conecteze mușchii și oasele, vasele de sânge, organele interne, coloana vertebrală etc. este format din colagen și fibre elastice și poartă denumirea de fascia. Acest țesut conjunctiv este un sistem specializat al organismului cu o densitate foarte ridicată și are rolul de a conecta fiecare parte a corpului la restul sistemelor.

Fascia este considerat un organ de sprijin care contribuie la menținerea unei posturi corecte, la buna funcționare a musculaturii și la flexibilitatea corpului uman.

Tai Chi, fiind o terapie de tip minte-corp axată pe obținerea unui echilibru perfect, pe dinamism și mișcări integrate, este ideală pentru întreținerea sănătății acestui organ extraordinar. Atunci când fascia este sănătoasă, iar individul lucrează la flexibilitate și mobilitate, aceasta este mai subțire în comparație cu cea prezentă la indivizii sedentari. Atunci când fascia are o grosime mai mare, devine mai puțin flexibilă și mai imobilă, cauzând dureri musculare, senzații de rigiditate și disconfort (Wayne, 2014).

Conform studiilor, un set de principii Tai Chi pot contribui la eliminarea durerii și a disconfortului din viața de zi cu zi. Controlul posturii și alinierea corectă a oaselor pentru a favoriza o poziție corectă a spatelui și a picioarelor, sănătatea coloanei vertebrale, mișcarea corectă a șoldurilor și respirația corectă sunt cei mai importanți factori pe care orice practicant de Tai Chi trebuie să îi ia în considerare.

Un exercițiu pe care poți să îl practici zilnic în acest scop implică observarea palmelor și puțină imagerie. Pentru a-l executa corect, urmează pașii de mai jos:

  • Ridică mâna dreaptă în fața corpului cu palma orientată în sus.
  • Întinde și separă degetele, încercând să le relaxezi.
  • Observă deschiderea mâinii tale, concentrează-te la mișcarea pe care o faci și analizează care suntțesuturile influențate de mișcarea ta.
  • Încearcă să își imaginezi țesutul conjunctiv (fascia) care conectează tendoanele, oasele, mușchii, venele și pielea mâinii tale.
  • Fără a depune efort 100%, începe să simți țesutul care îți înconjoară fiecare deget.
  • Continuă mișcarea de întindere, devenind mai conștient de matrixul viu care te formează.
  • Imaginează-ți o energie caldă, vindecătoare, de culoare aurie care îți pătrunde centrul palmei, te relaxează și îți hrănește țesuturile.
  • Închide și deschide palma ușor, imaginându-ți că energia radiantă pătrunde în fiecare celulă a acesteia.
  • Repetă acest procedeu pentru aproximativ 5 minute, utilizând ambele mâini, pe rând.


6. Întărește-ţi inima
Atât din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere spiritual, inima este considerată a fi epicentrul ființei, nucleul acesteia și organul care oferă viață tuturor celorlalte organe din corpul uman. În lipsa unei inimi sănătoase, o persoană nu poate duce o viață normală, activă și diversificată, întrucât oboseala preia controlul asupra corpului și a minții.

Sistemul cardiovascular este extrem de complex și joacă un rol esențial în conectarea tuturor sistemelor fiziologice prezente în corp (Wayne, 2014).

Bolile cardiovasculare sunt asociate în cea mai mare parte cu stresul, anxietatea și un stil de viață dezechilibrat. Studiile de specialitate sugerează că stresul este principalul factor care cauzează atacuri de cord, boli coronariene și alte tipuri de afecțiuni ale sistemului cardiovascular.

Mai mult decât provocarea bolilor în sine, stresul determină și nașterea unor comportamente periculoase, nesănătoase, precum este fumatul, consumul excesiv de alcool, sau de droguri.

Acestea pot conduce în mod direct sau indirect la deteriorarea celui mai important organ din corp: inima. Stresul zilnic, stresul sever, traumele, sunt doar trei dintre factorii care pot conduce la evoluția unor astfel de boli care afectează calitatea vieții unui individ în mod vizibil.

Tai Chi este o artă marțială la a cărei fundație se află conexiunea dintre minte și corp sau, mai precis, dintre minte și inimă. Aceasta vine cu beneficii surprinzătoare pentru sănătate și în special pentru sistemul cardiovascular.

În acest sens, au fost realizate numeroase studii clinice care au demonstrat efectele pozitive ale practicii Tai Chi asupra vieții pacienților diagnosticați cu o boală coronariană.

Unul dintre acestea a fost realizat în anul 2008 și publicat în Jurnalul Medical Med Sport Sci, evidențiind numărul mare de pacienți cu boli coronariene ale căror simptome au apărut pe bază de stres, dar care reușesc să își mențină afecțiunea sub control cu ajutorul antrenamentelor Tai Chi.

Studiul subliniază importanța mișcării fizice a pacienților atunci când se confruntă cu astfel de afecțiuni, contrazicând opinia populară conform căreia un astfel de pacient ar trebui să facă repaus total.

Chiar mai mult, oamenii de știință sugerează că intensitatea exercițiilor fizice ar trebui să fie realizate la o intensitate a bătăilor inimii de 50-70% pentru a îmbunătăți starea acestui organ.

De asemenea, în cadrul studiului s-a observat că activitatea moderată din timpul antrenamentului Tai Chi este deosebit de benefică pentru organismul slăbit de boli ale inimii, întrucât stimulează musculatura, respirația, funcțiile endoteliale și crește capacitatea aerobică a unei persoane.

Rezultatele studiului au concluzionat nu doar că Tai Chi este o activitate potrivită pentru persoanele cu o inimă slăbită, ci și că aceasta le poate oferi o calitate mai ridicată a vieții.

Chiar mai mult, este recomandată și persoanelor care au suferit deja operații chirurgicale în urma unui infarct miocardic, în scopul implantării unui bypass sau în cazul insuficienței cardiace.

Mark L. Fuerst, din cadrul Asociației Americane de Cardiologie, susține într-un articol de-al său că activitatea fizică din timpul exercițiilor de Tai Chi implică o rată metabolică ce variază între 1,6 și 4,6 METS și oferă ca exemplu momentele de odihnă, în care rata metabolică este de 1 MET.

Autorul evidențiază și faptul că majoritatea studiilor din domeniu au înregistrat o rată de aproximativ 3,5 METS în timpul exercițiilor de acest gen, același număr înregistrat și în cazul unor plimbări în ritm mo-derat pe o suprafață dreaptă.

În acest context, Tai Chi este mai mult decât un exercițiu aerobic, extrem de adaptabil. Acest tip de antrenament reprezintă o formă de „medicamentație” pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare severe și o formă de prevenție extraordinară. Tai Chi pune sângele în mișcare, stimulează circulația în ritm mediu și îi ajută pe practicanți să se relaxeze.

La fel ca și yoga și diferitele tehnici de meditație, Tai Chi este o metodă preferată de către pacienții din această categorie, în favoarea exercițiilor cardiovasculare, a mersului pe bicicletă în aer liber sau a altor activități similare, întrucât combină avantajele relaxării fizice cu cele ale relaxării mentale.


7. Aprofundează-ţi respiraţia
Unul dintre cele mai mari defecte ale generațiilor care trăiesc astăzi este lipsa conștientizării procesului de respirație și respirația superficială.

O respirație corectă stă la baza unei vieți sănătoase, a unor organe interne pregătite să facă față provocărilor zilnice și diferitelor afecțiuni de sănătate, dar și la baza unei stări psihice normale. Stresul și anxietatea, dar și lipsa exercițiilor fizice sunt principalele motive pentru care respirația persoanelor din societatea modernă este superficială, deloc aprofundată.

O persoană normală respiră de aproximativ 20.000 de ori pe zi (Wayne, 2014) și nu poate supraviețui mai mult de câteva minute fără aer. În schimb, aceeași persoană poate supraviețui dacă este privată de apă sau mâncare pe o perioadă mult mai îndelungată, de zile sau chiar săptămâni, în cazuri extreme. Este evident că respirația este principalul izvor al vieții și că acest proces trebuie să aibă loc în mod natural.

Cu toate acestea, o simplă analiză a respirației fiecăruia dintre noi ne poate conduce la concluzia că acest procedeu, atât de simplu și fundamental pentru o viață sănătoasă, este realizat în mod defectuos. Astfel, riscul îmbolnăvirii, al stresului sau al afecțiunilor mentale crește considerabil, întrucât întregul organism primește o cantitate insuficientă de oxigen.

Tai Chi promovează metode de relaxare și exercițiu prin care respirația devine punctul de focus al practicantului, activând potențialul maxim al tuturor organelor interne, al creierului și al sistemului psihic. Maeștrii Tai Chi susțin că o respirație corectă, sănătoasă, poate crește durata de viață a unei persoane.

Un studiu denumit Framingham Heart Study, la care au participat 5.209 persoane, de sex masculin și feminin deopotrivă, cu vârste cuprinse între 30 și 62 de ani, a presupus observarea participanților pe o perioadă de peste 20 de ani. La începutul studiului, participanților le-au fost testate capacitatea pulmonară și starea de sănătate, stabilind spirometria2 fiecărui pacient.

Valorile FVC ale fiecărui participant au fost principalii indicatori care au determinat rezultatele studiului.

2. Spirometrie = o investigație utilizată la diagnosticarea afecțiunilor de natură pulmonară. Se realizează cu ajutorul indicilor FVC (capacitate vitală forțată) și presupune volumul maxim de aer care poate fi expirat de către o persoană. Persoanele care au înregistrat cel mai scăzut nivel de FVC au fost mult mai predispuse la boli de inimă, infarct miocardic și insuficiență cardiacă decât cei care au înregistrat un nivel de FVC mai ridicat. Acest lucru arată importanța unei respirații corecte, profunde, pe toată durata vieții.

Un alt studiu realizat la Universitatea din Buffalo a implicat 1.195 de bărbați și femei a căror evoluție a fost studiată pe o perioadă de 29 de ani pentru a stabili relația dintre funcțiile plămânilor și moralitatea scăzută sau ridicată a indivizilor.

La finalul studiului, cercetătorii au concluzionat că relația dintre cele două este foarte strânsă și că, cu cât respirația este realizată mai corect, cu atât starea psihică, morală și nivelul general de moralitate al unei persoane este mai ridicat.

Capacitatea unei persoane de a respira corect se modifică odată cu trecerea timpului. Vârsta, condiția fizică, starea de sănătate și mulți alți factori influențează abilitatea unei persoane de a respira eficient, astfel încât oxigenul să pătrundă în toate celulele esențiale unei vieți sănătoase.

Conform studiilor clinice, capacitatea vitală forțată (FVC) a unei persoane scade cu 200-250 cc în fiecare an, după vârsta de 20 de ani, iar o respirație slabă, defectuoasă, conduce de cele mai multe ori, la boli cardiovasculare, așa cum am menționat în capitolul anterior.

În schimb, nivelul aerului rămas în plămâni după ce procesul de respirație are loc crește cu fiecare an, odată cu înaintarea în vârstă. Și acest lucru poate conduce la afecțiuni severe, precum este boala pulmonară obstructivă cronică.

Așa cum putem observa, respirația trebuie să aibă loc în mod sănătos și eficient, indiferent de perioada vieții în care te afli. Respirația corectă se învață la fel ca orice altă deprindere, prin exercițiu și antrenament constant.

Cu siguranță că responsabilitățile zilnice, stresul, munca și activitățile solicitante nu îți permit să te concentrezi pe modul în care respiri în fiecare minut din viața ta.

Cu toate acestea, odată observate efectele benefice ale unei respirații normale, corecte, îți vei putea impune câteva tehnici extrem de utile în depășirea momentelor de anxietate sau a acelora care îți cauzează stări fizice neplăcute.

Tai Chi pune accentul pe intensificarea respirației și concentrarea atenției pe modul în care acest proces are loc în fiecare moment al vieții tale.

Tipul de respirație pe care îl propune arta Tai Chi este gradual și gentil, conectând tipare emoționale cu tipare fizice și îndemnându-te să devii conștient de propria existență și de mediul înconjurător.

Primul pas pe care îl presupune respirația Tai Chi este observarea propriei respirații, fără a interveni în vreun fel. Pentru a face acest lucru, este recomandat să ai o poziție relaxată, într-un loc în care corpul tău se simte confortabil, fie șezând, fie în picioare. Este foarte important să nu încerci să forțezi respirația în vreun fel, ci doar să o observi în starea ei naturală.

După o perioadă de timp, poți interveni cu mici îmbunătățiri, precum inspirarea aerului mai adânc în piept sau în zona stomacului, însă în niciun caz nu este recomandată forțarea intrării aerului în organism. Aceasta trebuie să fie făcută în mod calm și relaxat.

Odată obișnuit cu o respirație corectă, vei observa că starea ta de spirit se va schimba complet, iar puterea ta de a face față provocărilor zilnice, fie ele de natură fizică sau mentală, va crește.

Mai mult decât atât, te vei simți revigorat, sănătos și mult mai capabil de a-ți controla propria ființă, dar și situațiile cu care te confrunți.
8. Trezește-ţi mintea
Stilul de viață sedentar al celor mai mulți membri ai societății moderne a devenit un factor negativ pentru sănătate, dar și pentru mentalitatea generală și starea de spirit.

Pentru că o societate funcționează ca un întreg, iar comportamentele majorității influențează modul de a trăi și de a acționa al tuturor persoanelor, în comunitățile contemporane se poate observa o stare de hibernare mentală.

Fiecare dintre noi avem capacitatea de a ne trezi mintea, amorțită de excesul de informații care ne copleșește zilnic, de energiile negative cu care suntem bombardaţi, dar și de stresul și anxietatea care ne înconjoară și cărora trebuie să le facem față.

Trezirea minții nu este imposibilă și, conform teoriilor Tai Chi, nu este deloc dificilă. Chiar mai mult, trezirea și ascuțirea minții poate fi făcută extrem de simplu, prin procedee tradiționale, respirație conștientă și o încercare de a conștientiza mediul înconjurător și pe noi înșine.

Studiile moderne susțin această perspectivă și o încurajează, aducând în discuție subiecte precum arhitectura creierului, reprogramare mentală sau neuroplasticitate.

Oamenii de știință susțin cu tărie că, indiferent de vârstă, un creier sănătos are capacitatea de a învăța în mod continuu, fără a depune eforturi extraordinare, ci prin simpla conștientizare a ceea ce știe deja și ceea ce are de învățat, formând o strategie de deprindere a noilor cunoștințe, pas cu pas, lent și relaxat.

Creierul este un organ extrem de dinamic, cu capacități extraordinare. Datorită abilității sale de a crea noi conexiuni neuronale în fiecare zi, cu ajutorul noilor procese de învățare, fiecare persoană poate ajunge la nivelul la care să conștientizeze puterea creierului său.

Conexiunea dintre creier, corp și minte a fost îndelung studiată de către cercetători, taoiști și oameni de rând, deopotrivă, întrucât reprezintă una dintre conexiunile importante pentru evoluția umană, dar și pentru evoluția fiecărui individ în parte.

În trecut, se spunea că abilitatea creierului de a reține informații, de a învăța lucruri noi și de a face conexiuni în mod rapid și eficient era diminuată după vârsta de 50 de ani.

În zilele noastre, acest prag a scăzut considerabil, din cauza nivelului extraordinar de stres la care sunt supuși oamenii de toate vârstele.

Stilul de viață haotic, relaxarea foarte limitată, alimentația incorectă și orele insuficiente de somn sunt factori care conduc la o degradare a creierului și a stării generale de spirit.

Tai Chi vine în ajutorul persoanelor care își doresc să stopeze acest proces degenerativ și să evolueze din punct de vedere mental, menținându-și sănătatea minții, agilitatea și capacitatea de învățare.

Studiile clinice au arătat că pacienții diagnosticați cu o demență moderată care au fost supuși unor antrenamente Tai Chi au arătat semne pozitive după numai câteva sesiuni, îmbunătățindu-și capacitatea de memorare și performanța cognitivă generală (Wayne, 2014).

Un studiu realizat la Universitatea din Ilinois, SUA, a implicat un grup de adulți cu același diagnostic. Aceștia au fost supuși la antrenamente de Tai Chi pe o perioadă de 20 de săptămâni, timp în care le-au fost observate abilitățile mentale și nivelul de încredere în sine.

La finalul studiului, rezultatele au fost clare și foarte satisfăcătoare, arătând creșteri privind ambii indicatori, astfel încât s-au recomandat terapii Tai Chi în cadrul instituțiilor de îngrijire a pacienților cu demență.

Aceste cazuri extreme arată importanța exersării minții în viața de zi cu zi și faptul că deteriorarea unor funcții ale creierului nu este ireversibilă. Tai Chi presupune nu numai concentrarea atenției unei persoane la mediul înconjurător și la sine, ci și conștientizarea modului în care respiră, trăiește și gândește.

Mai mult decât atât, nivelul de energie pozitivă și starea mentală sunt îmbunătățite în mod accelerat în timpul practicii Tai Chi, ceea ce reprezintă un factor cu o importanță deosebită în încercarea de a readuce la viață și de a ascuți mintea umană.

Impactul practicii Tai Chi este major, arătând îmbunătățiri atât în abilitatea unei persoane de a realiza activități aerobice, cât și în cazul fitnessului mental.

Echilibrul, agilitatea și respirația controlată, toate prezente în cadrul antrenamentelor Tai Chi, sunt factori importanți care determină calitatea unor funcții cognitive ale fiecăruia dintre noi.

Meditația este un alt factor cu impact major asupra creierului uman, care te poate ajuta să îți menții mintea ascuțită, trează și conștientă în orice situație.

Meditația este binecunoscută pentru efectele pozitive asupra memoriei, înțelegerii, realizării activităților complicate, învățării, concentrării și muncii.

Exceptând aceste efecte, meditația este una dintre cele mai simple activități existente care pot contribui la modificarea structurii și activității creierului, conform unor studii realizate la Spitalul General din Massachusetts, în colaborare cu Universitatea Harvard.

Principala metodă aplicată în Tai Chi pentru creșterea agilității și îmbunătățirea unui număr mare de funcții ale minții este imageria.

Imageria este simplul procedeu prin care o persoană își imaginează anumite scenarii, începând să le conștientizeze ca și cum ar fi reale, în fața sa.

Creativitatea, imaginația sunt stimulate în timpul sesiunilor de imagerie, însă și concentrarea, memoria și starea generală de bine sunt îmbunătățite în timp. Imageria mentală poate fi realizată pe cont propriu sau ghidată de către un îndrumător. În ambele cazuri, aceasta are ca principal efect relaxarea.

Unul dintre cele mai frecvente scenarii imaginate în cazul persoanelor care încearcă Tai Chi pentru prima dată este înotul într-un aer dens, care presupune imaginarea faptului că densitatea aerului este mult mai ridicată decât în realitate, având o structură similară apei.

Astfel, toate mișcările practicantului devin mult mai lente, mai relaxate, însă presupun o anumită forță, întrucât se presupune că acest aer dens opune rezistență, la fel ca și apa, în timpul înotului.

9. Intensifică-ţi starea de bine și calitatea somnului
Starea de bine a unei persoane depinde de numeroși factori, diferiți de la individ la individ și independenți de nevoile clasice ale societății.

Acest subiect a fost discutat în multiple contexte, întrucât această stare, pe cât este de simplu de obținut, pe atât de ușor este de destabilizat, în funcție de o mare varietate de factori externi.

Combaterea stresului și a afecțiunilor de sănătate reprezintă principalul obiectiv al metodei Tai Chi, iar obținerea unei stări de bine și intensificarea acesteia reprezintă rezultatul final al unei întregi serii de eforturi conștiente și inconștiente ale unei persoane de a-și găsi echilibrul fizic și mental.

Obținerea unei stări de bine nu este simplă în contextul curent, în care destabilizarea poate avea loc în orice clipă, din cauza evenimentelor zilnice, a unei stări precare de sănătate și a multiplilor factori de stres cu care ne confruntăm zilnic.

Cu toate acestea, este evident că o persoană cu un echilibru interior solid este dificil de destabilizat, indiferent de situație, motiv pentru care Tai Chi vine în ajutorul celor care simt că fiecare adiere de vânt le poate deteriora starea de spirit.

Medicina chinezească tradițională conectează generarea unor emoții și trăirea acestora cu diferite afecțiuni fizice. Aceasta, dar și medicina vestică din ultimii ani, sugerează că emoțiile și trăirile oamenilor influențează modul în care aceștia percep anumite situații de viață.

Mai mult decât atât, expunerea la factori de stres în mod continuu poate conduce la afecțiuni serioase și chiar la deces, nu doar din cauza deteriorării sistemului vascular sau a funcțiilor creierului, ci și din cauza efectelor emoțiilor negative asupra altor organe precum stomacul, ficatul, pancreasul, plămânii etc.

Sistemul imunitar trebuie să reprezinte, de asemenea, un punct de focus, întrucât acesta stă la baza tuturor celorlalte afecțiuni, iar atunci când acesta este sănătos și puternic, se transformă într-o barieră cu o valoare inestimabilă.
Pentru ca starea de bine să devină starea generală, obișnuită a unei persoane, există câteva elemente care trebuie să fie luate în considerare de către orice persoană:

  • Calitatea și durata somnului
  • Alimentația
  • Nivelul de hidratare
  • Gestionarea stresului și a provocărilor
  • Suportul social și apartenența la o comunitate
  • Sportul
  • Activitățile care stimulează intelectul  Toate elementele de mai sus fac parte din setul de obiective și efecte ale practicii Tai Chi. Aceasta integrează procese ale minții, corpului și spiritului, reușind să stabilizeze mintea unei persoane din toate punctele de vedere, atât emoțional, cât și intelectual.

    În consecință, calitatea somnului crește semnificativ, întrucât stresul, anxietatea și starea de agitație se evaporă, provocările zilnice sunt gestionate mult mai ușor, suportul social este acceptat cu brațele deschise, iar organismul începe să solicite o alimentație și un nivel de hidratare care să susțină starea de bine experimentată de practicantul de Tai Chi.

    Este demonstrat științific că starea de spirit și stresul pot fi gestionate cu ajutorul exercițiilor fizice. Dat fiind faptul că Tai Chi implică exerciții cu un impact foarte scăzut, oricine se poate bucura de efectele pozitive ale acestei metode, indiferent de vârstă sau condiție fizică.