Corpul tău este precum un barometru. Dacă ştii cum să îl citeşti, el spune totul despre tine. Nu lucrurile fanteziste pe care le crezi despre tine şi pe care ţi le imaginezi, ci faptele reale despre tine. Mintea ta poate fi înşelătoare. În fiecare zi poate să îţi spună altceva despre tine. Însă, dacă ştii să îţi citești corpul, îţi spune totul aşa cum este, trecutul, prezentul şi viitorul, într-un mod. De aceea, Yoga fundamentală începe cu antrenarea minţii astfel încât să citească corect semnalele primite de corp.  

Yoga este exemplul perfect de sănătate completă, deoarece corpul nu poate exista fără minte şi viceversa. Prin repararea minţii, suntem mult mai capabili să reparăm corpul, întreaga filosofie a Yoga fiind creată pe legătura dintre cele două.  

Ne confruntăm în prezent cu numeroase boli cronice cauzate de problemele de mediu şi de stilul de viaţă depreciativ, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabet, osteoporoză, cancer şi multe boli incurabile, precum SIDA. O metodă pentru a trata mai eficient aceste afecţiuni este integrarea în tratament a diferitelor tehnici alternative de vindecare. Atât medicina modernă cât şi practica Yoga au ca obiectiv o stare de sănătate fizică şi psihică optimă, numai că metodologia diferă. În timp ce medicina modernă dispune de metode numeroase de tratament, Yoga dispune de instrumente de recuperare şi reabilitare, dar mai ales de prevenire ale acestor boli. În timp ce ştiinţa modernă cercetează corpul şi exteriorul pentru a găsi cauza problemelor, Yoga cercetează interiorul, aspectele profunde ce pot duce la o îmbolnăvirea corpului.

O relaţie de asociere între tehnicile de medicină şi învăţăturile Yoga poate ajuta pacientul mai mult decât un tratament medicamentos de lungă durată, soldat de cele mai multe ori cu efecte secundare. Pranayama (tehnicile de respiraţie) şi Pratyahara (retragerea simţurilor) sunt modalităţi extrem de eficiente pentru a distrage atenţia persoanei de la grijile şi factorii externi dăunători, încurajând concentrarea asupra propriei persoane. Mai mult decât atât, practica Yoga conduce la o mai bună înţelegere a sinelui, la ajustarea emoţiilor, la expansiunea intelectului, permiţându-ţi nu doar să funcţionezi mai bine în orice situaţie, ci şi să adopţi o atitudine corectă referitor la aceasta.

Practicile de fizioterapie au, de asemenea, multe în comun cu practicile Yoga. Raportarea la sine învăţată cu ajutorul Yoga te ajută să te recuperezi mai repede ca urmare a unor accidente sau traume fizice. Flexibilitatea, mobilitatea şi forţa sunt redobândite cu mai multă uşurinţă în practica Yoga. Echilibrul şi dexteritatea pot fi, de asemenea, îmbunătăţite prin acest tip de practică. Yoga şi medicina nu se exclud una pe cealaltă, ci sunt sisteme complementare. Îmbinarea acestor două ramuri ne arată calea spre un trai sănătos și o viață fără griji. În timp ce medicina ne oferă tratamentul, Yoga ne arată cauzele ce au dus la o stare de sănătate precară.  
Din cauza lipsei de control asupra sistemelor viscerale, nu suntem întotdeauna atenți în ceea ce privește consumul capitalului de energie. Suntem mereu tensionați şi agresivi, mereu în competiţie cu cineva sau cu noi înșine și din acest motiv ne pierdem energia în acţiuni confuze şi reacţii neinspirate.  

Experienţa acumulată confirmă faptul că potenţialul nostru este mult mai mare decât presupunem, cu condiţia ca eforturile să fie antrenate în mod adecvat. Yoga susține că secretul împlinirii în viaţa şi evoluţia spirituală constă în capacitatea de a concentra energia vitală în locul disipării acesteia.  

Yoga percepe omul aşa cum este, cu toate plusurile şi minusurile şi îl conduce dincolo de limitarea lumii exterioare, învăţându-l cum să-şi extindă resursele de energie şi cum să le folosească cu înţelepciune. De-a lungul drumului, în timp ce caută realizarea spirituală, omul poate descoperi, de asemenea, soluția pentru sănătate, bucurie şi libertate interioară.

Efectuată corect, în corelaţie cu tehnici de respiraţie şi de concentrare corecte şi complete, Yoga stimulează sistemele respirator, circulator, nervos şi endocrin. Este poate singura formă de activitate care masează toate organele şi glandele corpului într-o manieră profundă. Această stimulare aduce numeroase beneficii concretizate atât prin ţinerea la distanţă a bolilor, precum și prin oferirea de semnale de alarmă în situațiile de funcţionare necorespunzătoare. Iată câteva dintre beneficiile acesteia:

  • Yoga îmbunătăţeşte flexibilitatea corpului. În timpul primei ședinţe, probabil că nu îți vei putea atinge degetele de la picioare. Dar dacă continui, vei observa o relaxare graduală și, în cele din urmă, imposibilele posturi vor deveni posibile. Vei observa, de asemenea, că durerile încep să dispară. Nu este o coincidență. Posturile Yoga întăresc articulaţiile, ligamentele şi tendoanele, acestea fiind cele care ne vor susţine corpul atunci când mușchii nu vor mai putea să facă acest lucru.
  • Tonifică muşchii. Muşchii tonificaţi arată mult mai bine şi ne protejează de diferite afecțiuni precum artrita sau boli ale coloanei vertebrale. Muşchii slăbiţi în urma sedentarismului sunt stimulaţi în mod repetat, oferindu-le forţă şi flexibilitate Acestea nu pot fi obţinute la sala de sport prin ridicări de greutăţi, ci numai prin exerciţiu gradual. Mușchii tonificați ai spatelui susţin coloana vertebrală şi diminuează durerile de spate.
  • Îmbunătăţeşte postura corpului. Postura defectuoasă a corpului poate provoca dureri de spate, de gât sau de umeri, precum şi alte probleme ale muşchilor şi articulaţiilor. Pe măsură ce postura corpului este corectată, aceste probleme sunt ameliorate. De asemenea, o postură corectă a corpului este un semn de sănătate și îți oferă încredere în tine.
  • Previne distrugerea cartilajelor şi a articulaţiilor. De fiecare dată când practici Yoga, stimulezi articulaţiile prin toată gama de mişcări, precum şi cartilajele care în mod normal nu sunt antrenate, prevenind astfel degradarea lor. Dacă oasele nu ar fi legate între ele prin articulaţii, ai fi asemeni unei statui, nu ai putea face nicio mişcare. Datorită acestora putem executa mişcari precum îndoirea braţelor, a picioarelor, a degetelor, și din acest motiv este atât de important să avem grijă de sănătatea lor.
  • Protejează coloana. Yoga reduce compresia coloanei vertebrale şi ajută la alinierea generală a corpului pentru a reduce durerile de spate. Durerea intensă asociată cu sciatica poate fi atenuată prin posturi specifice de Yoga.
  • Îmbunătăţeşte sănătatea oaselor. Este bine cunoscut faptul că ridicarea propriei greutăţi întăreşte oasele şi ajută la prevenirea osteoporozei. Multe posturi Yoga presupun ridicarea propriei greutăţi, fapt care ajută la menţinerea calciului în oase şi la creşterea densităţii acestora.
  • Îmbunătăţeşte fluxul sanguin şi ritmul cardiac. Yoga îţi pune sângele în mişcare. Mai precis, exerciţiile pentru relaxare pe care le înveţi îţi pot îmbunătăţi circulaţia sanguină, mai ales la nivelul extremităţilor și contribuie la oxigenarea celulelor. În timpul posturilor, prin încordare, sângele este pus în mişcare şi prin corp circulă un flux mult mai mare. Acest lucru poate ajuta dacă ai probleme cu umflarea picioarelor sau probleme cardiace. Yoga stimulează, de asemenea, nivelul de hemoglobină al celulelor roşii din sânge, cele care transportă oxigenul la ţesuturi. Acest lucru duce la o scădere semnificativă a riscului de accident vascular sau atac de cord.
  • Stimulează imunitatea. Practica Yoga este frecvent corelată cu un sistem imunitar mai puternic. În timpul contractării muşchilor prin posturile Yoga, creşte drenarea limfei, iar acest lucru ajută la lupta împotriva infecţiilor, distruge radicalii liberi şi elimină toxinele din celule.
  • Normalizează funcţionarea glandelor suprarenale. Glandele suprarenale sunt importante pentru că secretă hormonii corticosteroizi care ajută la reglarea stărilor de stres şi a rezistenţei la infecţii. În mod normal, glandele suprarenale secretă cortizol ca răspuns la o criză acută, care stimulează temporar funcţia sistemului imunitar. Dacă nivelul de cortizol rămâne ridicat, chiar şi după criză, sistemul imunitar poate fi afecta. Yoga te face mai fericit prin creşterea nivelului de serotonină din corp, hormon asociat cu fericirea şi cu starea de bine. Bunăstarea generală se instalează odată cu practicarea Yoga, în timp ce legătura puternică dintre minte şi corp duce la îmbunătăţirea stării de spirit.
  • Reduce stresul. Yoga te încurajează să te relaxezi, să îţi încetineşti respiraţia şi să te bucuri de prezent. Conştiinţa, conştientizarea propriului corp, controlul emoţiilor şi concentratrea atenţiei sunt patru elemente ale meditaţiei care ajută la diminuarea stresului. De asemenea, conştientizarea corectă a problemelor şi tratarea acestora cu calm conduc către o rezolvare mai rapidă şi mai obiectivă a problemelor.
  • Îmbunătăţeşte echilibrul. Practica Yoga creşte abilitatea de a conștientiza ceea ce corpul tău are nevoie. În cazul în care un grup de muşchi este lucrat într-o singură direcţie, aceştia vor lucra imediat şi în direcţia opusă pentru a îmbunăţi echilibrul. Acest echilibru duce la un antrenament de ansamblu mai bun pentru corp. Pentru persoanele în vârstă, acest echilibru este benefic având în vedere că duce la o independenţă până spre vârstele mai înaintate.
  • Îmbunătăţeşte calitatea somnului. Există mai multe probleme legate de somn, cum ar fi dificultatea de a adormi, un somn agitat, treziri nocturne sau senzaţia de oboseală dimineaţa. Aceste stări pot avea drept cauze starea de stres sau de nervozitate, alimentaţia prea consistentă sau nepotrivită la cină sau o carenţă de anumite substanţe. Prin practica Yoga, sunt tratate cauzele ce conduc la aceste stări, rezultatul concretizându-se într-o stare de linişte, relaxare musculară şi emoţională şi un somn mai odihnitor.
  • Yoga îmbunătăţeşte respiraţia şi ritmul pulmonar. Exerciţiile de respiraţie din Yoga presupun mai puţine inspirații cu un volum mai mare de aer. Acestea  sunt mult mai calmante şi mai eficiente, fiind controlate pe tot parcursul exerciţiilor. O inspiraţie îndelungată urmată de o expiraţie la fel de îndelungată aduc mai mult oxigen în corp şi, odată cu el, şi energie. O respiraţie adâncă într-un moment tensionat te calmează şi te ajută să vezi lucrurile și din altă perspectivă. Yoga îţi oferă linişte interioară. Cu alte cuvinte, încetineşte fluctuaţiile mentale ce pot provoca stres, frustrare, regret, furie și frică. Şi din moment ce stresul este cauza principală a atâtor probleme de sănătate, dacă reuşeşti să îţi controlezi mintea şi stările interioare, reuşesti şi să îți îmbunătățești stare de sănătate.
  • Creşte stima de sine. Multe persoane suferă de stimă de sine scăzută şi tratează acest aspect superficial sau încearcă să compenseze prin muncă, prin alimentaţie dezechilibrată sau prin abuzul de substanţe interzise. Preţul pe care îl plăteşti pentru aceste acţiuni este enorm, o stare de sănătate precară, atât fizică, cât şi psihică, şi un corp dizgraţios. Practicarea Yoga în mod regulat cu intenţia de auto-examinare te ajută să experimentezi sentimente de recunoştinţă, empatie şi iertare, precum şi sentimentul de apartenență la Univers şi funcţionezi împreună cu acesta. De asemenea, te ajută să ai o abordare mult mai stabilă şi mai pozitivă asupra vieţii, să nu tinzi către perfecţiune, nici să nu te compari cu ceilalţi, întrucât fiecare este unic în felul lui, iar tu trebuie să te accepţi aşa cum eşti. Mişcările controlate de Yoga se transpun în autocontrol în toate aspectele vieţii.
  • Diminuează durerea. Concentrarea asupra a ceea ce face corpul tău are efectul de a calma durerea și de a îmbunătăţi starea de spirit, înclinând astfel să devii mai activ. Atenţia necesară în practicarea Yoga îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare.
  • Yoga îţi oferă forţă interioară. Te poate ajuta să faci schimbări în viaţa ta şi să conştientizezi că nu este imposibil să-ți schimbi stilul de viață. Spre exemplu, poţi descoperi că nu este nevoie de eforturi speciale pentru a-ţi schimba stilul alimentar. Dacă conștientizezi că alimentația ta nu este bună pentru sănătatea ta, îţi vei dori să o schimbi, îţi vei dori să faci mişcare, să îţi îmbunătăţeşti fizicul și starea psihică.
  • Încurajează grija pentru sine. În Yoga, înveţi că tu eşti persoana care contează, înveţi să te pui întotdeauna pe primul plan. Yoga îţi oferă instrumentele necesare pentru a te schimba şi pentru a te simţi mai bine încă de la primele şedinţe de practică. Vei observa cu timpul că beneficiile sunt mai mari pe măsură ce practici mai mult. Acest lucru are trei implicaţii: descoperi că puterea de a face schimbări este la îndemâna ta, această putere îţi oferă speranţă şi te face să îţi doreşti mai mult şi descoperi că speranţa însăşi poate fi vindecătoare.
  • Practica Yoga te ajută să ai un corp armonios. A fi într-o formă bună este esenţial pentru oricine, valoarea estetică pe care o conferă un corp armonios şi tonificat este importantă pentru stima de sine a fiecăruia dintre noi. Exerciţiile şi posturile Yoga asigură treptat crearea unui sistem muscular puternic, armonios şi sănătos. De asemenea, stimulează metabolismul pentru a menţine greutatea sub control și, în plus, întinderea muşchilor la nivelul întregului corp contribuie la scăderea celulitei.